<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zagreb: Branitelji probili policijsku ogradu!

ZAGREB

Branitelji su sinoć nakon manjeg sukoba sa policijom koja im je zabranila protest na Markovom trgu ušli su crkvu koja se tu nalazi.

29. maj 2015, 12:00

Inače, hrvatski ratni vojni veterani i invalidi već 222 dana protestuju ispred sjedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu i traže smjenu resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika, insistirajući na boljoj zaštiti svojih prava.

Danas je situacija na Markovom trgu ponovo eskalirala. Učesnici protesta koji su zaustavljeni kod Kamenitih vrata probili su policijsku ogradu. Zaustavljeni su ponovno pred ulazom na sam trg, pišeHRT.

Njih pedesetak uspjelo se probiti do ulaza u crkvu na Markovu trgu. Policija je počela s hapšenjima, ali drugi branitelji su je u tome spriječili.

Došlo je do sukoba između policije i branitlja. Policija pojačava svoje snage.

Branitelji, među kojima su i stopostotni invalidi Domovinskog rata, ne žele napustiti crkvu.

Nadu da bi se ova situacija mogla raščistiti na trenutak je dala informacija da je ministar branitelja Predrag Matić ušao braniteljima u crkvu sv. Marka.

Međutim, taj je susret trajao pet minuta. Ministar je braniteljima ponudio sastanak s premijerom u ponedjeljak, nakon što odu kući i razmontiraju šator. Oni na to nisu pristali.

Branitelji su pokušali prijaviti protest, ali policija im to ne dopušta jer su zakasnili s prijavom za današnji dan.

U Savsku je stigao autobus sa braniteljima koju su sinoć krenuli iz Slavonskog Broda. Trebali su krenuti jutros, ali su nakon događaja na Trgu svetoga Marka krenuli odmah. Nezadovoljni su odnosom prema braniteljima i svojim kolegama saborcima žele dati podršku.

U Zagreb su krenuli i branitelji iz Osijeka.

Policija ne dopušta dostavu hrane i pića braniteljima. Problem je i to što u crkvi nema sanitarnog čvora pa se očekuje da će, pritisnuti osnovnim životnim potrebama, nakon nekog vremena ipak morati izaći iz nje.

U jednom trenutku je intervenisala Hitna pomoć. Jednom od učesnika protesta je pozlilo i odvezen je u bolnicu. Ministar Siniša Varga pozvao je branitelje da prestanu s protestom kako ne bi dodatno ugrozili svoje zdravlje.

Noćas je reagovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

-Prateći događaje na Trgu sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog, spiše u njenom saopštenju.