<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađarice kad rode ne rade 6 godina

Mađarska vlada uvela je niz nesvakidašnjih ekonomskih mjera kako bi podstakla rast domaće privrede i smanjila nezaposlenost.

29. maj 2015, 12:00

Građani Mađarske uz platu sada dobijaju i kupone koje mogu da upotrebe u domaćim ugostiteljskim objektima i hotelima, objavio je HRT.

Ova mera omogućava domaćim ugostiteljima znatno veći profit i podstiče stanovništvo da poseti pre ove objekte nego li radnje stranih kompanija.

Da bi podstakli rast nataliteta, Mađari su omogućili trudnicama da mogu nakon porođaja čak šest godina da odsustvuju sa posla. Naknade se ostvaraju u tri faze, prvih šest meseci od porođaja dobijaju 70 odsto dotadašnje plate, između šest meseci i dve godine starosti deteta naknada pada na polovinu, dok je u poslednjem periodu koji traje četiri godine ona negde oko simboličnih 100 evra.

Takozvani Eržibet kuponi i Sečinji kartice su doprineli povećanju domaćeg turizma za 11 odsto. 

Evropska komisija je primila optužbe stranih kompanija jer oni smatraju da im ovaj sistem nepravdeno oduzima profit i cilj mu je istiskivanje konkurencije. 

Uveden je još jedan novitet a to je program zapošljavanja beskućnika koji sada rade kao deo gradske čistoće i za to dobijaju minimalne plate od 77.500 forinti (oko 30.000 dinara). 

Umesto da nezaposlenima daje socijalnu pomoć, vlada Viktora Orbana se odlučila za program koji bi osigurao posao za ovaj deo populacije. Trenutna nezaposlenost u Mađarskoj je 7 procenata.