<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Glečer - nova svjetska državica

Republika Glečer je mikronacija u Čileu, koju je Udruženje "Grinpis" stvorilo radi podizanja svijesti o štetnom uticaju rudarskih korporacija na glečere.

29. maj 2015, 12:00

Osnovana je 5. marta 2014. kako bi se preuzela legalna vlast nad glečerima s ciljem njihove zaštite. Na granici između Čilea i Argentine pronađena je rupa u zakonu, koja je omogućila da se baš tu nastani ova mala republika, koja se nalazi na listi deset mikronacija, donosi Russia Today.

U Čileu se nalazi 82 odsto glečera u tom dijelu svijeta. Da bi se glečeri zaštitili od rudarskih kompanija, osnovana je Republika Glečer, koja će "vratiti glečere Čileu".

U skladu s njenom borbom za očuvanje glečera, nastalo je i ime republike. Naime, aktivisti se trude da svojim akcijama očuvaju cjelovitost ledenih površina.

Njen cilj nije da dovijeka ostane nezavisna država, nego da natjera Vladu Čilea da zaštiti svoje glečere, koji odavno nisu ničija odgovornost i ničije vlasništvo. Nakon što tu svijest proširi i na državu Čile, Republika Glečer će prestati da postoji.

U prvih 10 dana njenog postojanja za državljanstvo se prijavilo čak 40.000 ljudi, a država već ima ambasade u 40 zemalja svijeta (gdje "Grinpis internešnel" već ima kancelarije i to su ujedno i njene ambasade).

U aprilu 2014. broj stanovnika ove države iznosio je 100.000. Iako postoji tek godinu dana, ona već može da izdaje pasoše svojim državljanima.