<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UNESCO odbio da stavi Koralni greben na listu ugroženih

BON

Iako je Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a danas odlučio da australijski Veliki koralni greben ne stavi na listu "ugroženih područja", jasno je upozorio australijske zvaničnike na opasnosti koje dugoročno prijete opstanku ovog najvećeg živog organizma na svijetu.

29. maj 2015, 12:00

Organizacija Ujednijenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu pozdravila je napore Australije da sačuva ovaj ekološki osjetljiv region, ali ističe da su izgledi za budućnost grebena "slabi".

"Klimatske promjene, smanjeni kvalitet vode i širenje industrijskog sektora duž obale predstavljaju glavne prijetnje za očuvanje grebena", navodi se u saopštenju komiteta po završetku sastanka, održanog u Bonu.

Australija je početkom mjeseca najavila da će više nego udvostručiti prostor oko grebena u koji komercijalni brodovi neće smjeti da zalaze.

Postavljanje grebena na listu ugroženih područja ne samo da bi bilo doživljeno kao "sramota" za vladu australijskog premijera Tonija Abota, već bi pokrenulo učestalije kontrole UN, a samim tim i neizbježan pad turizma čiji trenutni obrt iznosi 6 milijardi dolara.

Problem zaštite Velikog koralnog grebena u Australiji se redovno nalazi na dnevnom redu zasjedanja.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu. Nalazi se u Koralnom moru, blizu obale Kvinslenda na sjeveroistoku Australije. Greben predstavlja veliku grupu od oko 900 ostrva i preko 3.000 grebena, koji se uglavnom nalaze na relativno maloj udaljenosti od obale kontinenta.

Zahvaljujući veoma velikoj biološkoj raznovrsnosti, toploj čistoj vodi i pristupu sa obale, greben je popularno odredište turista, naročito ronilaca.