<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Borci ponovo u Savskoj ulici

ZAGREB

Nakon iscrpnih pregovora vođa boraca s policijom, nešto prije 18 sati odlučeno je kako će se svi borci iz crkve sv. Marka do ponedjeljka, kada se očekuje zahtijevani sastanak s premijerom, povući nazad u šator u Savskoj ulici, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

29. maj 2015, 12:00

Đuro Glogoški, stopostotni ratni vojni invalid poručio je ispred crkve sv. Marka kako je na njihov zahtjev za razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem napokon udovoljeno te kako će to, prema dogovoru postignutom sa Vladom, biti u ponedjeljak u 10 sati.

Glogoški je poručio kako će se borci koji su proveli jučerašnji dan, cijelu noć i današnji dan u crkvi sv. Marka povući prema šatoru u Savskoj ulici gdje protestvuju već 222 dana.

Kolona predvođena Glogoškim sa razvijenom hrvatskom zastavom uputila se s Trga sv. Marka preko Kamenitih vrata, gdje ih je iza kordona specijalne policije dočekalo preko stotinu osoba, takođe većinom boraca iz Savske, uz pjesmu "Zovi, samo zovi".

Kod Kamenitih vrata koloni su se priključili i ostali, tako da su Radićevom ulicom uz pjesmu krenuli prema šatoru ispred Ministarstva branitelja.

Na sastanku koji će se održati u ponedjeljak u 10 sati u Banskim dvorima borci će, poručili su, iznijeti svoje zahtjeve pred Vladu s kojom će probati pronaći dogovor oko spornih pitanja, među kojima je i zahtjev za smjenama na čelu resornog ministarstva te zahtjev za boljim tretmanom žrtava proteklog rata.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, poručili su, odlučiti će kako će djelovati dalje u ispunjenju svojih zahtjeva.

Poziv premijera Milanovića

 Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas ratne veterane da  u ponedjeljak dođu u Vladu na razgovor. 

Milanović je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima  rekao da političku odgovornost za ovo što se događa snosi HDZ. 

"To su Tomislav Karamarko i njegovi ljudi, kojih se Hrvatska boji. Prvi put imamo garnituru koja želi doći na vlast na način da ljudima utjeruje strah u kosti. To su ljudi koji ne priznaju zakone ove zemlje, a onda je tu i predsjednik /Kolinda/  Grabar Kitarović",  rekao je Milanović. 

On je naglasio da prava veterana nisu dirana niti umanjivana, već  nekad i povećavana. 

Navodeći da je Vlada spremna za dijalog, ali da institucije države, a Vlada je jedna od ključnih,  moraju biti poštovane, on je ponovio poziv veteranima za razgovor ali bez uslovljavanja, javila je Srna.

"Ja sam za dijalog, javni dijalog, spreman idući tjedan. Ovo mora prestati. Ovo će prestati kad to kaže Kitarovićeva ili kad to kaže Karamarko", tvrdi Milanović.

Sukob sa policijom

Hrvatska policija sukobila se danas u Zagrebu sa ratnim veteranima, koji su probili policijski kordon kod Markovog trga, gdje se nalazi sjedište Vlade.