<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hill: Politika odvlači pažnju od ekonomskih problema građana BiH

Zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill izjavio je danas u Banjoj Luci da su veliki problem s kojim se suočavaju građani BiH ekonomske politike, ali da pažnju s tog pitanju odvlače politike teme.

30. maj 2015, 12:00

 "Do one mjere dok se fokus drži na političkim pitanjima to je odvlačenje pažnje od ekonomskih problema", ukazao je Hill u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je danas u Banjoj Luci prisustvovao Sajmu na kojem su predstavljeni projekti 55 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Hill je naglasio da nevladine organizacije igraju veoma važnu ulogu u demokratskom društvu i da je njihova nezavisnost ključna. 

Ponovio je i da je Ambasada SAD-a bila zabrinuta zbog najava usvajanja zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS. 

"Drago nam je da taj zakon na kraju nije usvojen, a nastavit ćemo pratiti dešavanja po tom pitanju", dodao je američki diplomata. 

Posjetioci sajma nevladinih organizacija u Banjoj Luci imali su priliku informirati se o rezultatima projekata realiziranih uz pomoć američke ambasade, a među prisutnima su biti i predstavnici Ambasade SAD-a, Fondacije Mozaik i Grada Banje Luke. 

Američka ambasada je u 2014. godini uložila 13.758.000 KM u projekte civilnoga društva koji će biti predstavljeni kroz programe inter-etničke saradnje, osnaživanja žena i programe malih grantova. 

Sajam je prilika da se podstaknu i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, da bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u njihovim zajednicama.

Organizatori događaja su Fondacija Mozaik u saradnji s Ambasadom SAD-a u Sarajevu.