<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FBI istražuje Blatera

VAŠINGTON

Istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i državnog tužilaštva obuhvaćen je i predsjednik Međunarodne fudbalske federacije FIFA Sep Blater, koji je samo četiri dana poslije reizbora iznenada podnio ostavku na tu funkciju, objavili su američki mediji.

03. juni 2015, 12:00

Vijest o istrazi protiv Blatera preneli su "Njujork tajms" i "Ej-Bi-Si njuz", pozivajući se na neimenovane policijske izvore, kao i izvore bliske tom slučaju.

Portparol FBI, međutim, nije želio da komentariše ove navode, prenijele su agencije.

Blater je juče podnio ostavku na vanrednoj konferenciji u Cirihu.

Blater je prije samo četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali je odlučio da se povuče zbog hapšenja sedmorice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Kako je Blater najavio, njegov nasljednik ubrzo će biti poznat na novom Kongresu FIFA.

"Ovoj organizaciji potrebna je rekonstrukcija. Uočio sam da nemam podršku svih za dalju saradnju, zbog čega sam zakazao nove izbore Veoma cijenim i volim FIFA i mislim da su novi izbori za dobrobit fudbala", rekao je Blater na konferenciji za medije.

Švajcarac je nedavno reizabran za prvog čovjeka FIFA pošto se jedini protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao uoči drugog kruga glasanja jer je imao 60 glasova manje od Blatera.

Blater je bio predsjednik FIFA od 1998. godine kada je smijenio Žoaa Avelanža.