<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sep Blater podnio ostavku!

Predsiednik Svietske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podnio je ostavku poslije 17-godišnje vladavine i najavio nove izbore u toj organizaciji.

03. juni 2015, 12:00

Švajcarac je u petak dobio peti uzastopni mandat dobivšiduplo više glasova od jedinog protivkandidata, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

Blater je na konferenciji za novinare u Cirihu rekao da će "što prije" sazvati nove izbore za predsjednika FIFA. To "što prije" će biti između decembra i marta, pa će Švajcarac voditi FIFA još bar pola godine.

"FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želio dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro fudbala. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredan Kongres kako bi izabrali novog predsjednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promjene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvijek najvažnij. Zbog toga sam doneo ovu odluku", rekao je Blater