<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obračun divova: Kari ili Džejms?

Svi ljubitelji košarke sa nestrpljenjem čekaju petak ujutro (tri časa) za kada je zakazan start finalne serije NBA plej-ofa između Golden Stejt Voriorsa i Klivlend Kavalirsa, koja se igra do četiri pobjede.

03. juni 2015, 12:00

Ove godine serija će se igrati po novom sistemu 2-2-1-1-1, a prva dva susreta na programu su u Ouklendu (4. i 7. juna). Naredna dva meča (7. i 9. juna) biće odigrana u Klivlendu, a onda ponovo na parketu Voriorsa (14. juna). Šesti meč se igra u Klivlendu (16. juna), a sedmi u Ouklendu (19. juna).

Najveće zasluge za plasman u veliko NBA finale svakako pripadaju aktuelnom MVP-u ligaškog dijela Stefu Kariju i dvostrukom NBA šampionu i petostrukom uzastopnom finalisti Lebronu Džejmsu. Kari tokom ovogodišnjeg plej-ofa prosječno bilježi 29,2 poena, 6,4 asistencije, uz 4,9 skokova, dok Džejms igra na rubu tripl-dabla:  27,6 poena, uz 10,4 skoka i 8,3 asistencije. Koliko su kvalitetna ova dva košarkaša najbolje opisuju upravo riječi Kralja Džejmsa.

"Zanima vas na koji način ćemo da zaustavimo Stefa Karija? Ne znam. Vjerovatno na isti način na koji će oni da zaustave mene - nikako", rekao je najjači adut Klivlenda.

Kralj Džejms je dodao da je trofej "Lari O'Brajan" jedino što ga trenutno zanima:

"Imao sam sreće da četiri puta dobijem MVP nagradu, ali ja sam MVP svoje ekipe već dugi niz godina zbog načina na koji vodim tim i prilazim mečevima. Blagosloven sam što sam osvojio četiri MVP nagrade, ali meni ne trebaju trofeji da bih shvatio šta to znači".

Lebron je u finalu Istoka protiv Atlante potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi, možda i najboljoj u karijeri.

"Ukoliko stavite sve komponente u jedno, onda je to istina. Ako uzmemo u obzir moj intelekt, tijelo i igre, možda to ne može da bude bolje", naveo je Džejms.

Zanimljivo je da su Kari i Džejms rođeni u istoj bolnici "Generalni medicinski centar", u gradiću Akronu, u saveznoj američkog državi Ohajo. Da je mali Akron dao dva MVP-a NBA lige potvrdio je i sam Kari:

"Da, rođen sam u Akronu, ali sam odrastao u Šarlotu", istakao je plejmejker Golden Stejt Voriorsa.

Američki mediji su prenijeli i izjavu Dirka Novickog, košarkaša Dalasa, koji smatra da je Klivlend u blagoj prednosti.

"Finalne serije su uvijek nepredvidive i svašta može da se desi. Međutim, mislim da je Klivlend u blagoj prednosti. U sastavu tima imaju najboljeg igrača planete. Fenomenalni Lebron zna kako se osvajaju titule. U pitanju je igrač koji posjeduje nevjerovatnu energiju i sve svoje saigrače čini znatno boljim nego što su i oni sami mislili da mogu. Golden Stejt je imao sjajnu sezonu iza sebe, ali rekao bih da nemaju iskustva da stignu do trona", istakao je Novicki, koji je prsten osvojio 2011. godine.

Bek Klivlend Džej Ar Smit nada se da će igrači Golden Stejt udvajati Džejmsa, kako bi on imao više prostora za šut.

"Srećno im u čuvanju Džejmsa. Nadam se da će ga udvajati, kako bih ja imao otvorene šuteve", rekao je Smit.

Voriorsi i Kavsi su igrali samo dva puta ove sezone, a oba tima su bila ubjedljiva kod kuće.

Posljednjih deset finala

  • 2005. San Antonio - Detroit 4:3
  • 2006. Majami - Dalas 4:2
  • 2007. San Antonio - Klivlend 4:0
  • 2008. Boston - LA Lejkersi 4:2
  • 2009. LA Lejkersi - Orlando 4:1
  • 2010. LA Lejkersi - Boston 4:3
  • 2011. Dalas - Majami 4:2
  • 2012. Majami - Oklahoma 4:1
  • 2013. Majami - San Antonio 4:3
  • 2014. San Antonio - Majami 4:1