<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sa Bukom na kafi u Bihaću: Građani Krajine se bude! (FOTO)

Nakon Prijedora i Bosanskog Petrovca, održana je i promocija magazina BUKA i u gradu na Uni.

05. juni 2015, 12:00

Razgovor uz piće i kafu održao se u caffe bar-u "Oaza" u srijedu naveče, gdje je pored tematike objektivnog i istinitog izvještavanja i političko-ekonomskih tema, stavljen naglasak na efikasno iskorištavanje internet medija u smislu davanja prostora nezavisnom mišljenju.

Naš magazin planira održati tokom juna  seriju prezentacija u više gradova u BiH.

Nakon što smo obišli i razgovarali sa našim čitaocima u Prijedoru i Bosanskom Petrovcu, održali smo prezentaciju portala BUKA i u Bihaću.






U skoro četverosatnom razgovoru sa našim domaćinima-portalom abc.ba i aktivisticom Aidom Sejdić, te mnogobrojnom publikom u gradu na Uni, razgovarali smo o tome na koji način mediji mogu podržavati lokalne aktivizme, koliko su mediji u našoj zemlji uticajni, te mogu li mediji uopšte računati na podršku građana?

"Pored objektivnog izvještavanja putem portala ABC.ba i on-line televizije ABC.tv, kao nevladina organizacija često smo bili inicijatori različitih aktivnosti kada su u pitanju teme od društvenog značaja, nerijetko smo pokretali razna političko-ekonomska pitanja bitna za širu društvenu zajednicu, a svakom prilikom trudili smo se dati medijski prostor marginaliziranim grupama i pojedincima. Ukratko, osim vlastitih inicijativa, trudimo se biti u dijalogu sa građanima i svakodnevne probleme i neslaganja istaći u prvi plan", rekao je Edin Moranjkić, sa ABC portala. 



Osvrnuli smo se i na prošlogodišnje proteste u Bihaću.

Razgovarali smo o tome koliko lokalni mediji doprinose lokalnoj zajednici  te o tome da li ovakav tip medija može uopšte opstati.

Dotakli smo se i budućnosti rada portala BUKA ali i razmišljanja na temu samoodrživosti alternativnih medija.

"Bez aktivnog pojedinca nema aktivnog društva, a Lajk nije dovoljan! Kroz printani magazin, televizijsku emisiju i web portal Buka obrađuje najvažnije probleme našeg društva. Moramo se svi probuditi i dati svoj doprinos, svakodnevno vršiti pritisak i tjerati vlasti da rade bolje i efikasnije. Svi Buka servisi su ustvari alat za ralizaciju tih ciljeva", rekao je Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala BUKA.


Naša publika u Bihaću izrazila je veliku podršku radu našeg magazina te izrazila nadu da ćemo se ponovo družiti u nekoj bližoj budućnosti.


Ovim aktivnostima u lokalnim sredinama želimo da ukažemo na mogućnosti novih medija u pružanju podrške građanskim inicijativama i akcijama.



Smatramo da su u tu svrhu a zbog aktuelne teške situacije u kojoj se mediji nalaze, potrebni novi modeli medijskog djelovanja - djelovanja u interesu javnosti. Takvi mediji su mogući jedino aktivnom saradnjom i dijalogom između medija i publike. 

Unazad 15 godina, medijski projekat Buka djeluje upravo na ovaj način, pristupajući temama od javnog interesa kroz aktivan angažman. Kroz printani magazin, televizijsku emisiju i web portal 15 godina obrađujemo najvažnije probleme našeg društva.

Vezani tekstovi:


Pozivamo te na kafu sa Bukom



BUKA danas na kafi i druženju sa čitaocima u Bosanskom Petrovcu (FOTO)


BUKA na kafi u Prijedoru (FOTO)