<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Formalno nije dovoljno: 100 kompetentnijih mladih na tržištu rada

Formalno nije dovoljno, projekat je koji je realizovala sekcija mladih Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH Youth) u saradnji sa Centrom za edukaciju i mobilnost mladih “ELEMENT”. Regionalnog je karaktera (regija Sjeverozapadna BiH), a sproveden je uz finansijsku podršku Sindikata trgovine Norveške.

08. juni 2015, 12:00

“Drago nam je da se ovako veliki broj zainteresovanih prijavio, te da je više od 100 mladih aktivno učestvovalo u radionicama koje za cilj imaju unaprijeđenje vještina neophodnih za konkurentnost na tržištu rada. To nam daje snagu da slične stvari realizujemo i u budućnosti jer na ovom primjeru vidimo da mladi žele dodatno usavršavanje, te konačno shvataju da formalno obrazovanje nije dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe 21. vijeka”, istakao je Nikola Toljagić, koordinator projekta.

U okviru projekta realizovano je pet radionica, u Bihaću, Cazinu, Novom Gradu, Sanskom Mostu i Jajcu. Još jednom ističemo da je više od 100 mladih iz ovih zajednica zajedno, kroz zanimljivlje radionice, diskutovalo o novim potrebama tržišta rada i unaprijedilo svoje vještine. Oni će sutra znati kako napisati kvalitetnu biografiju, motivaciono pismo, te biti spremni za intervju sa poslodavcem_kom.



“Posebno se radujemo predstojećoj, posljednjoj radionici u okviru ovog projekta, koja će po mnogo čemu biti drugačija od prethodnih. Naime, organizovaćemo je vani, u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci, 10. juna. Biće to druženje u prirodi uz osvježenje, gdje ćemo razgovarati i mladima dati savjete kako unaprijediti svoju biografiju i motivaciono pismo, te kako se na intevjuu za posao istaći ispred ostalih” izjavio je Aleksandar Talijan, trener na projektu, te dodao da ga raduje zainteresovanost mladih za ovaj događaj. Očekuje se kako će ovo druženje okupiti još 30 mladih iz Banjaluke i okoline.



Ovim projektom promovisano je neformalno obrazovanje i njegova važnost. Učesnici_ce radionica upoznati su i sa pojmom i značajem Sindikata, kao važne životne komponente nakon zaposlenja. Prošireno je i članstvo omladinske grupe STBiH i promovisan Sindikat trgovine BiH i sekcija mladih koja je, uz podršku Centra za edukaciju i mobilnost mladih “ELEMENT”, ovaj projekat sprovela u djelo.