<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vrijeme je da nakon četvrt vijeka SDA preuzme odgovornost za stanje u BiH

Demokratska fronta

Demokratska fronta (DF) smatra da je poziv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ministrima DF-a na današnju sjednicu Vlade "manipulacija javnošću i proziran pokušaj bijega od odgovornosti".

09. juni 2015, 12:00

''Većina u Federalnom parlamentu ne postoji kao rezultat nezakonitosti počinjenih pod predsjedavanjem Fadila Novalića i po direktnim Izetbegovićevim naredbama, koji je odlučio da DF i zakonit rad Vlade FBiH zamijeni za "stavljanje šape" na preduzeća u državnom vlasništvu. 
Ministri iz DF-a neće se pojaviti na sjednici Vlade i tako poslužiti kao smokvin list za nastavak pljačke javnog sektora u režiji SDA i HDZ-a 
''- citat je iz saopćenja DF-a. 

Ta stranka ističe da suština Izetbegovićevog poziva ministrima DF-a nije u četiri glasa za reformsku agendu.

''Uredbu kojom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale, SDA i HDZ su usvojili bez DF-a te na isti način mogu usvojiti i tzv. reformsku agendu. Kada i ako se bilo koji od segmenata te agende pojavi u Parlamentu, naši poslanici će podržati sve što je u interesu građana Bosne i Hercegovine'' - navodi DF. 

Ta stranka poziva premijera Novalića da podnese ostavku ili započne proces formiranja nove većine u Parlamentu "u cilju ispunjenja Izetbegovićevog obećanja o sto hiljada radnih mjesta u preostalih tri i po godine". 

DF u tome, kao ni u provođenju reformi, neće stajati na putu, navedeno je.

''Mi u DF-u smo pokušali provesti ono što smatramo najvažnijim dijelom reformi u ekonomiji ove zemlje: poštovati zakone ove zemlje, depolitizirati javna preduzeća i iz ruku podobnih ih predati u ruke sposobnih. Odgovor je bio brutalno preglasavanje i isporuka HDZ-u u ruke instrumenata za ostvarenje ekonomskog trećeg entiteta, očigledno u skladu s politikom novog rukovodstva SDA'' - citat je iz saopćenja. 

DF ostaje privržen njemačko-britanskoj inicijativi i reformama za Bosnu i Hercegovinu a Stranku demokratske akcije poziva da nakon 23 godine na vlasti od proteklih 25, konačno preuzme odgovornost za katastrofalno stanje u kojem se zemlja nalazi, navedeno je također.