<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik : Referendum o sudu i tužilaštvu BiH

<p>Senatori Republike Srpske podržali su Informaciju o zločinima nad Srbima koji nisu procesuirani pred Tužilaštvom i Sudom BiH, a koju će predsjednik RS Milorad Dodik u srijedu predočiti poslanicima entitetskog parlamenta.</p>

13. april 2011, 12:00



Senatori su sa Dodikom, uoči skupštinskog zasjedanja, razgovarali o zakonima nametnutim od strane visokog predstavnika za BiH i o nadležnostima koje su prenesene sa entiteta na državu Bosnu i Hercegovinu.

Senat i predsjednik RS konstatovali su u utorak da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju dejtonsku osnovu, već su formirani, kako je rečeno, voluntarističkom odlukom visokog predstavnika za BiH koji se pozivao na bonska ovlaštenja:.

„Ja ću predložiti Narodnoj skupštini da Narodna skupština RS konstatuje da nikada nije dala saglasnost za prenos nadležnosti za fodmiranje suda i tužilaštva na nivou BiH, da Narodna skupština RS odbacuje nametanje zakona na nivou BiH od strane visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Nakon što se konsultuje sa poslaničkim klubovima u entitetskom parlamentu, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će predložiti zaključke unutar kojih će biti i inicijativa o referendumu.

Iako je Dodik proteklih dana govorio da će se referendumsko pitanje odnositi na rad Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ono je ipak preformulisano i glasiće

„Da li podržavate nametnute odluke visokog predstavnika, posebno one o Zakonu o sudu i tužilaštvu BiH“.

Govoreći o eventualnim posljedicama referenduma, predsjednik RS izjavio je da ukoliko on bude potvrdan – da se ne prihvataju nametnute nadležnosti – obaveza svih institucija i predstavnika RS je da se prema tome odnose na pravi način.

„Pravi način je naravno da će uslijediti značajni broj zahtjeva za ukidanjem zakona“, kazao je on.

Prijedlog Milorada Dodika o referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika potvrdio je spekulacije koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti -  da Republika Srpska otvaranjem priče o državnom sudu i tužilaštvu nastoji pokrenuti proces povrata nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na entitete.

Radio Slobodna Evropa