<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zvizdić traži oslobađanje Orića

Zvizdić smatra da je hapšenje Orića politički motivisano...

11. juni 2015, 12:00

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić osudio je hapšenje nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH na području Srebrenice Nasera Orića u Švajcarskoj, navodeći da će pružiti svu potrebnu pravnu pomoć i zaštitu da on bude oslobođen.

Zvizdić smatra da je hapšenje Orića politički motivisano i napominje da je on pred sudom u Hagu oslobođen svih optužbi za zločine i da je skinut sa Interpolove potjernice, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

On je dodao da je simptomatično da se hapšenje Orića, po nalogu Srbije, desilo u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi rezolucije o Srebrenici i pred obilježavanje 20 godina od dešavanja u Srebrenici.

"Veoma je zabrinjavajuće i sve češće podizanje politički motivisanih potjernica koje raspisuje Ministarstvo pravde Srbije, čime se na najgrublji način urušava težak put izgradnje dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje. Ovakve postupke smatramo vrlo neprimjerenim i prijetnjom za narušavanje dogovora o stabilizaciji odnosa između BiH i Srbije", naveo je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da će zatražiti informaciju od ambasadora BiH u Švajcarskoj i pružiti svu potrebnu pravnu pomoć i zaštitu da se Orić oslobodi, te da očekuje puni angažman i koordinisano djelovanje nadležnih institucija u zaštiti Orića.

Naser Orić uhapšen je juče u švajcarskom gradu Bern po potjernici Srbije. Lejla Čović, jedan od njegovih advokata, rekla je da je Orić uhapšen prema potjernici iz 2014. godine, koja je raspisana po nalogu Srbije.