<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ljepota srednjevjekovnih stećaka na Radimlji kod Stoca (FOTO)

Među nacionalnim spomenicima BiH vrlo značajno mjesto zauzimaju stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

15. juni 2015, 12:00

Nekropola stećaka Radimlja nalazi se u Vidovu polju, 3 km zapadno od Stoca, na putu Čapljina - Stolac.

Nekropola Radimlja spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Ona se uvrštava u red najukrašenijih nekropola u BiH.

Po svojim likovnim odlikama nekropola na Radimlji spada među nekoliko najvrijednijih i najznačajnijih nekropola stećaka uopšte.

Spomenik se pod imenom Radimlja – Nekropola stećaka nalazio i na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, a nakon ne sprovođenja dispozitiva odluke Komisije i nastavljanja degradiranja prostora oko i na samoj nekropoli, spomenik je uvršten i na Listu ugroženih spomenika.

Najveći broj stećaka u BiH se nalazi u hercegovačkim opštinama Nevesinje i Konjic sa po 3000, zatim u opštini Stolac (do Daytonskog mirovnog sporazuma) 2337, Gacko 2219, Bileća 1739 primjeraka, itd.

Najbrojnije su dvije nekropole kod Nevesinja, u Krekovima sa 452 stećka, i Milavićima – opština Berkovići sa 352 stećka.


"Najveći broj ukrasa na stećcima nalazi se upravo na Radimlji i Boljunima, u opštini Stolac, te ove dvije nekropole stećaka u našoj zemlji spadaju među najznačajnije i najzanimljivije", navodi se u tekstu Omera Đulića u časopisu Most.

Ukoliko vas put nanese, svakako vam preporučujemo da posjetite ovaj spomenički areal.

Više o stećcima možete pronaći na makdizdar.ba



Fotogalerija stećaka na Radimlji :

Radimlja Stećak

stećci