<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muzičko scenski performans: Tradicionalnim plesom Indijanci oduševili Banjalučane (FOTO)

Ovaj događaj privukao je mnoge građane i njihove mališane koji su uživali u plesu američkih indijanaca iz Arizone.

16. juni 2015, 12:00

Muzičko-scenski performans „The Yellow Bird “- međunarodno priznate plesne trupe američkih Indijanaca održan je sinoć na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, a događaj je organizovan u saradnji sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Ovaj događaj privukao je mnoge građane i njihove mališane koji su uživali u plesu američkih indijanaca iz Arizone.

The Yellow Bird“ je grupa profesionalnih plesača pod rukovodstvom Ken Dankana, člana San Carlos Apache plemena, koju čini više od 15 plesača iz Arikari, Hidatsa i Apači plemena koji svojim nastupom slave jedinstveni duh američkih Indijanaca.

Američki indijanci su rekli da im je drago što su došli u BiH i da imaju priliku da u ovoj zemlji prikažu svoju kulturu koja se zasniva na očuvanju prirode i zemlje.

Tradicionalnim plesom , pričom i igrom, oni kroz autentično kulturno iskustvo prenose znanja o značaju životne sredine, očuvanju života u prirodi i različitosti kultura.

U svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri „The Yellow Bird” su putovali i nastupali kao kulturni ambasadori svoje zemlje na brojnim festivalima u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

2012 godine snimili su spot sa poznatom pop pjevačicom Neli Furtado, i pojavili se na American Billboard Music Award Show-u. Gosti su bili i na popularnom NBC-ovom večernjem šou sa Džej Lenom, kao i učesnici ceremonije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ovo je im je prva posjeta Bosni i Hercegovini. Već su nastupili u Sarajevu, Tuzli, Brčkom, a danas imaju nastup u Bijeljini.

Pogledajte fotografije koje smo sinoć zabilježili...