<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Nasere brate Srbine!

Ovo je kletva dobre volje i tužne ironije naroda bosanskog.

16. juni 2015, 12:00

Da se razumijemo, Naser Orić je klasični balkanski gelipter sa početka devedesetih. U uncu isti kao braća mu Legija, Arkan, Gotovina i ostali žestoki momci domaćih staza i bogaza.

Dakako da će kao i svaki mudonja biti proglašen herojem rata u narodu svom, borcem za pravu stvar, silom nebeskom. I svim ostalim narativima na koje svršava balkanska naci žgadija.

Tvoj život nije Švicarska

Problem je što država Švajcarska nema pretjeranih problema. Ona hapsi redom. Svakoga po optužnici treće zemlje, sprdi ga u bajbukanu na ekstradicioni pritvor od dvije nedjelje i Bog da te vidi. Procedure, jebi ga, razumjećeš Nasere.

Da li je Orić uhapšen greškom, po već svršenoj i nemoguće uduplanoj oslobađajućoj presudi, da li je lišen slobode zato što je optužen za ubistvo 7 civila državljana Srbije, da li je iza kaluza zbog konjskih trka, zaboli donji dio leđa kantonalnu Švajcaraku i njeno pravosuđe.

Ista nema pretjeranih problema ni sa Orićem, ni sa ostalim mudonjicama rata u nas. Velim, hapse, to im je zanat.

Ali mi, mi, mi imamo problem!

Veličamo klasičnog kriminalca, zelenaša kome sud u Sarajevu odavno radi o glavi zarad posjedovanja oružja i ko zna čega. Podsjećam, Nasko je bio optužen od strane  Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo za pribavljanja protupravne imovinske koristi od Džehve Okanović iz Tuzle i iznudu oko 109.000 KM,  te za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i određene količine municije. 

Ali, zalud.

Bošnjački nacionalni korpus doživljava kroz Orića jednu vrstu antikatarze, toliko posimularenu i kloniranu onoj u srpskoj i hrvatskoj nacionalističkoj bratiji.

Naser se od nabildanog čovjeka sa tompusom i ergelom konja, koji je uredno sklonjen iz Srebrenice prije genocida, prometnuo u Ataturka bošnjaštva. Malo, malo, pa neko zacvili nad hudom sudbinom lokalnog kabadahije. Te kljuca se kako je riječ o heroju, te zabranjuje se srbijanskom rukovodstvu da dođe u Sarajevo dok nam Naska ne puste...Mahalaške igre bez granica.

Kad smo kod puštanja, sve su to puste trivije.

I za Orića helić!

Nego, pustiće ga ako odluče i obrnuto. I uopšteno, Orić najmanje ima veze sa sumanutim navijačkim diskursom u BIH. I sa nekakvim optužnicama. Ozbiljan je to čovjek navikao na redovno unošenje proteina i Don Perinjona, okupanog u blagom ukusu tompusa kubanskog. Prosto čudi kako se narod i prije nije zajebavao sa svojim trejd markom?!

Ono, bi narod, al' ne smije. Što od konjanika i Slobinog tjelohranitelja, što od političke vrhuške koja Nasera konjovoca od zelanaša u hipu pretvara u bezgrešnog militantnog oca nacije i prvog među (ne)jednakim u bošnjačkom biću.

Sav taj narativ oko druga komandanta koji jeste ono lajao, prijetio, rukovodio, klao i krao, biva ništen rečenicom-On je naš heroj!  A, taman je pomogao Bošnjacima koliko i Krajišnik Srbima.

Stoga me ne bi čudio kakav TV prenosom pokriven helikopterski doček Naserov u neko selo nadomak Srebrenice. Marketing je čudo.

Šta bi dao da si na mom mjestu...

Znaju ljudi biti i ljubomorni na tuđa hapšenja. Tako je krajem osamdesetih Brega suze ronio što su Čolu negdje u Skoplju uhapsili za dilanje nekih deviza. Uzdahnuo je naš najveći plagi kompozitor i lamentirao - Što mene ne uhapsiše, tiraža, reklame i publiciteta radi.

I tako se životnom ironijom mogu čuti sjetni uzdasi sred predbajramske sarajevske čaršije - Eh, bogdo, da su i mene!

Ali nisu. Ipak je Naser, i po interesu, i po komentarima mnogo zanimljiviji kolač od nekog kvazinacionaliste iz mahale. Ipak, Naser može dohakati srpskim ludacima na medijskom nebu, koji slave svoje heroje mračnjaštva. Ipak će za Nasera pući uprazno kakva puška sred centralne Bosne. Naser je klik, lajk, šer... Naser je Diznilend i Ajvatovica za svakog "čestitog" Bošnjaka.

Da se više posvetio virtuelnom svijetu, a manje konjskim trkama i teretiranju u BBI centru, čudo bi napravio.

I na koncu, svaki pravi i iskreni srpski i hrvatski nacionalista štuje lik i djelo konjanika sa istoka i silno želi u svojim redovima naći novog, a sličnog  paćenika heroike za sudski odstrel.

Jer, jebo život bez mržnje, bez zlih strasti, bez ispravljanja krivih Drina, bez suicidalnih ojkača, gangi i šargijaša.

Život je jedan! Živi ga Nasere, Srbine, kliče ti Republika Srpska! Bar malo si joj dao povoda za mržnju u ovoj sezoni kiselih krastavaca.

A, helikopterski doček ćemo svi pratiti. Ukoliko se, naravno, ne poklopi sa "Parovima" i "Zvezdama granda".

Oprosti nam, Oriću, što te toliko pratimo.

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar