<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA u Čapljini: Kafa sa okusom Mediterana (FOTO)

U Čapljini kažu da im je samo djelovanje otežano jer djeluju na prostoru Hercegovine, a to u praksi znači tri županije i dva entiteta, što i sa pravne strane otežava djelovanje.

17. juni 2015, 12:00

Kafa sa BUKOM održana je u Čapljini 11. juna, a u ovom gradu dočekala nas je ekipa iz Udruge za promociju i razvoj geografije, kulture i turizma (GEOCULTUR). Družili smo se u ljetnoj terasi Absolute Club-a.



Čapljina je grad i opština u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. U samom gradu osjeća se mediteranski duh, a ulice su pune cvijeća i palmi. Opština graniči s opštinom Ljubuški na zapadu, opštinom Čitluk na sjeverozapadu, opštinom Mostar na sjeveru, opštinom Stolac na istoku, opštinom Neum na jugu te na jugozapadu državnom granicom prema gradu Metkoviću u Republici Hrvatskoj. Kroz Čapljinu prolazi važni magistralni i željeznički put koji spaja Jadransko more s Bosnom i dalje prema srednjoj Evropi.

Ivan Dodig iz Udruge za promociju i razvoj geografije, kulture i turizma (GEOCULTUR) rekao nam je da je posjeta BUKA magazina Hercegovini svakako osvježenje u ovim vrućim danima i odličan način da novinari, članovi redakcije stupe u kontakt licem u lice sa čitateljima u nekim drugim sredinama.

Ivan Dodig



“Zahvalni smo magazinu što ustupa medijski prostor svima i na lijepim riječima o našoj Hercegovini. Isto tako nadamo se da ćemo se uskoro vidjeti nekog drugom prigodom, možda i na nekom događaju naše Udruge”, kaže Dodig.

Udruga za promociju i razvoj geografije, kulture i turizma (GEOCULTUR) je relativno mlada Udruga, djeluju od marta ove godine i bave se tri discipline koje i nisu baš najbolje zastupljene u našem društvu, a to su geografija, kultura i turizam.  

“Djelujemo na području regije Hercegovine kroz tri odjela koja su gotovo autonomna: Odjel za geografiju, Odjel za turizam i Odjel za kulturu i komunikacije. Smatramo da Hercegovinu treba gledati kao jednu geografsku i kulturnu cjelinu. Naša nedavno osnovana Udruga bavi se konkretno pitanjima očuvanja i zaštite kulturno-povjesnog nasljeđa Hercegovine, pružanjem stručne podrške i pomoći iz gore spomenutih područja svima kojima je ta pomoć potrebna, te promocijom turističkih sadržaja Hercegovine, s posebnim naglaskom na one manje poznate lokacije, odnosno alternativne turističke potencijale.”, objašnjava Dodig.



Kažu da im je samo djelovanje otežano jer djeluju na prostoru Hercegovine, a to u praksi znači tri županije i dva entiteta, što i sa pravne strane otežava djelovanje.

“Trenutno radimo na dva projekta od kojih je prvi uređenje jednoga gotovo zaboravljenog sakralnog spomenika iz 1895. godine, dok smo započeli pripremne radnje za drugi projekt koji bi obuhvaćao ponudu aktivnog turizma u Hercegovini. Cilj nam je da klasteriziramo avanturistički sadržaj Hercegovine, te da razvijemo web platformu koja bi čitavu ponudu aktivnog turizma objedinila i tako obogatila ponudu Hercegovine koja zasigurno ima što ponuditi u ovom obliku turizma koji je u svijetu sve popularniji”, kaže Ivan Dodig.

Aleksandar Trifunović, glavni urednik BUKA magazina u Čapljini je rekao da se pored prenošenja informacija BUKA bavi i analizom informacija.

Aleksandar Trifunović



“To je ono što nas razlikuje od drugih portala i medija, bavimo se analizom društvenih događaja. Tumačimo što bi oni mogli značiti ovom društvu, što od njih očekivati u budućnosti i ne libimo se da uđemo u kritiku društvenih procesa, ustvari to je neka naša osnovna misija da kritiziramo društvene procese. Smatramo da je ovo naša zemlja i da imamo pravo zahtijevati da ona bude bolja, također smatramo da ovo što sada imamo i nije baš najbolje. I negdje na tom putu funkcioniramo. Pitanje je kako će to u budućnosti funkcionirati, obzirom na vrijeme i egzistenciju da nastavimo raditi ovaj posao, ali za sada je to tako”, rekao je Trifunović.

Istakao je zadovoljan što BUKA može plasirati ovoliki broj sadržaja i što ljudi prepoznaju trud i rad portala.

“Neki se i ne slažu s onim što mi pišemo, što nam je negdje i cilj da otvorimo debatu po svim tim pitanjima društva i mislim da ne postoji tema koju mi dosada nismo obradili”, kazao je Aleksandar Trifunović.

TURISTIČKA MJESTA



Čapljinu smo posjetili kada je bio zadnji dan škole, pa je bilo zanimljivo vidjeti mališane kako se igraju u velikoj gradskoj fontani, kupaju se i skaču u nju.  

A ukoliko vas put navede u područje ove Opštine svakako posjetite kulturno-istorijski spemenik Pročitelj.

Počitelj je naseljeno mjesto u sastavu opštine Čapljina u BiH. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Neretve, na glavnoj cesti od Mostara do Metkovića, na sjeveru opštine Čapljine. Njegovo istorijsko urbano središte potiče još od 14. vijeka i zaštićen je nacionalni spomenik BiH

U srednjem vijeku je na mjestu Počitelja bilo administrativno-upravno središte župe Dubrava. Kao najzapadnija tačka župe, imalo je važan strateški značaj. Pretpostavlja se da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić, 1383. godine.

Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Evropi privlači poglede svih prolaznika. Kula koja i danas „čuva” uski prolaz pored rijeke Neretve na putu od mora prema unutrašnjosti već je pet stotina i pedeset godina čuvar istorije ovog kraja i ljudi.

Vezan tekst:


BUKA kafa u Ljubuškom: Mladi su sposobni mijenjati sredinu u kojoj žive