<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grabar-Kitarović: BIH u Evropi gledaju kao problem umjesto kao blago

Hrvatska je zagovornik potrebe da se jugoistočna Europa konsolidira unutar Evropske unije i NATO-a, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u predavanju na bečkoj diplomatskoj akademiji.

19. juni 2015, 12:00

"Uvijek radije kažem konsolidiranje nego proširenje jer proširenje upućuje na teritorijalni aspekt povećanja Evropske unije kojoj je potrebna konsolidacija kad su u pitanju sigurnost, evropske vrijednosti i reforme“, rekla je Grabar-Kitarović koja je i sama prije dvadesetak godina pohađala tu akademiju.

Evropa je došla u "zastoj“, rekla je hrvatska predsjednica. S jedne je strane zamor EU-a od proširenja, a s druge su zemlje jugoistočne Evrope koje su umorne od insistiranja na reformama i kod kojih je optimizam zamijenjen gubitkom iluzija, rekla je.

"Kriza je u Evropi uzdrmala i same temelje Unije – solidarnost“, rekla je u vezi s pitanjem izbjegličke krize i problemom ilegalne imigracije, te izrazila nadu da će se taj problem prevladati na skorome summitu Unije krajem mjeseca.

Zemlje jugoistočne Evrope trebaju perspektivu evropskog proširenja i ulaska u NATO ako to žele, rekla je Grabar-Kitarović, da u njima ne bi jačale "retrogradne i protureformske tendencije“.

Makedonija je dugo zanemarena zemlja i situacija je u njoj veoma zabrinjavajuća, kao i u Bosni i Hercegovini, koju "gledaju kao evropski problem umjesto kao evropsko blago".

Približavanje Srbije EU-u moglo bi pozitivno utjecati na srbijansko rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom i s Kosovom, a "nužno je da Crna Gora još ove godine dobije poziv u NATO – tako se svima šalje poruka da se reforme nagrađuju“, dodala je.

EU mora poslati snažnu poruku da Unija neće odustati od tih zemalja, a da one moraju ostvariti reforme. U protivnome, Evropa neće biti kompletna i konsolidirana, a te zemlje neće biti područje mira i stabilnosti, rekla je hrvatska predsjednica koja u petak navečer govori na konferenciji o globalnoj sigurnosti GLOBSEC 2015 u Bratislavi.