<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlast u RS ne želi veto na poskupljenje struje

Iako su više puta poručivali da se protive poskupljenju struje, predstavnici stranaka vladajuće koalicije neće podržati prijedlog opozicije da na posebnoj sjednici Narodna skupština Republike Srpske poništi odluku Regulatorne komisije za energetiku da cijena struje od prvog jula bude veća za 9,4 odsto.

21. juni 2015, 12:00

 Iz pozicije tvrde da će poskupljenja pokušavati da spriječe preko Vlade, opozicionari su ranije poručili da je Skupština tijelo koje može i treba da kaže "NE" drastičnom poskupljenju struje.

I dalje smo protiv poskupljenja, ali nećemo podržati prijedlog opozicije da skupština poništi odluku o poskupljenju, jer je ta inicijativa populistička i politikanska, kažu u DNS-u.

“Zašto nećemo, zato što opozicija hoće da politikantski manipuliše raspravlja i sebe predstavlja kao zaštitnika građana i privrede. Ali hoćemo ako treba u skupštini raspravljati o smjeni regulatorne agencije”, kaže predskjednik DNS-a Marko Pavić.

Umjesto da veto na poskupljenje izglasa parlament, Iz DNS-a će tražiti od Vlade da natjera Elektroprivredu da stavi zabranu na odluku o poskupljenju.

“Ukoliko bi i pored toga došlo do poskupljenja onda bismo tražili novo rukovodstvo u Elektroprivredi koje bi promijenilo odluke koje su oni donijeli”, dodaje Pavić.

Prijedlog o izglasavanju veta na poskupljenje struje ne podržava ni SNSD. Premijerka tvrdi da će Vlada prvo da analizira poskupljenje, koje prema njima nije smjelo da bude veće od 3 ili 4 odsto.

“Da to maksimalno može biti 3 i po ili 4 odsto, javno sam govorila u vrijeme kad to niko nije komentarisao. E pa sad pošto je ovo što su izračunali više od toga, želim da vidim kakva su objašnjenja s njihove strane, a opozicija će tražiti svake sedmice neku sjednicu”, rekla je ovih dana premijerka Željka Cvijanović.

Predstavnici opozicionih stranaka su već sakupili 35 potpisa i ranije poručili da je skupština tijelo koje treba da poništi rješenje regulatora o povećanju cijena struje, jer je upravo Narodna skupština postavlja i kontroliše rad Regulatora.

Ukoliko se to ne desi, poručili su opozicionari, organizovaće proteste, jer je neprihvatljivo da Elektroprivreda svoje gubitke i nesposobnost krpi preko građana.

“Elektroprivreda Republike Srpske trenutno potražuje 300 miliona maraka od potrošača, a to nikad neće naplatiti jer su uglavnom to fiktivna potraživanja. Činjenica da su distributivni gubici preko 600 miliona maraka”, tvrdi poslnik SDS-a u Skupštini Srpske Miladin Stanić.

“Elektroprivreda nije imala osnova za povećanje cijena, a povećanje je rezultat neorganizovanosti, neracionalnog trošenja brojnih promašaja u EPS i njenim zavisnim preduzećima”, kaže poslanik NDP-a Dragan Čavić.

“Od 2005. godine do danas je u Elektroprivredi do danas je zaposleno 1 500 radnika dodatnih, a sama privreda napravila tolike gubitke da oni dosežu milijardu”, poručio je poslanik PDP-a Milan Švraka.

Protiv poskupljenja su ustali i privrednici koji tvrde da će za njih struja da poskupi i do 12 odsto što će zatvoriti mala preduzeća, koja ionako teško opstaju.

Iz Regulatorne komisije za energeztiku i Elektroprivrede Srpske su poskupljenja pravdali izdvajanjima za poplavljene i naknadama za korišćenje resursa.

Niko međutim ne objašnjava zašto Elektroprivreda koja je povećala broj zaposlenih, a nije smanjila milionske gubitke na mreži, umjesto na građanima ne uštedi na sebi.