<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SDP : Građani BiH imaju pravo na referendum o BiH

<p>Jučerašnji zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su novi pokušaj rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ovim zaključcima Milorad Dodik i SNSD pokušavaju da krizu u BiH prodube da bi skrenuli pažnju sa socijalne i ekonomske situacije u RS, za koju su odgovorni, smatra Socijaldemokratska partija BiH.<br />

14. april 2011, 12:00

„Međutim, i pored činjenice da je motivacija predlagača i donosioca odluke, da se u RS održi referendum, spašavanje vlastite kože, negativan efekat ovakve odluke će snositi svi u RS. U tom smislu, očekujemo brzu reakciju OHR-a i Vijeća za implementaciju mira koji, u skladu sa svojim obavezama proisteklim iz Dejtonskog sporazuma, moraju spriječiti pokušaj jednostranog rušenja ustavnog poretka i ugrožavanje sigurnosti građana BiH“, stoji u saopštenju SDP-a.

Podsjećaju da je NSRS slične zaključke donio i 14. maja 2009. godine i da je OHR odlukom od 20. juna poništio zaključke koji su kao i jučerašnji također „ugrožavali isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine izričito navedene u Ustavu Bosne i Hercegovine“.

U tom smislu, OHR, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, je u svojoj odluci zaključio da SNSD i Dodik osporavajući Aneks 4 ovog sporazuma „dovode u pitanje pravno postojanje Republike Srpske predviđeno istim Aneksom 4“.

Stav SDP-a je da ukoliko OHR i Vijeće za implementaciju mira ne odbrane Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, građani BiH imaju pravo da izađu na referendum na čitavoj teritoriji BiH na kojem bi dobili demokratsku mogućnost da se izjasne o novom ustavnom uređenju BiH.

SDP ponovo naglašava da je spreman da se u najkraćem roku formira državna vlast, i poziva sve stranke da se okupe oko konkretnog programa i podjele odgovornosti.

„Također, smatramo da su jučerašnje izjave Miroslava Lajčaka, u kojima otvoreno žali zbog činjenice da su dva HDZ-a sama sebe izbacila iz koalicije u FBiH odbacujući ponudu međunarodne zajednice, pokazatelj da Lajčak, kao i tokom obavljanja funkcije Visokog predstavnika u BiH, sebe otvoreno stavlja u službu rušitelja Ustava BiH. U tom smislu, SDP Lajčaku ponovo poručuje da smatra neprimjerenim njegove stavove, koje su u potpunoj suprotnosti sa zvaničnim stavovima EU“, stoji u saopštenju SDP-a.