<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik:Odluke i zaključci su legalni i legitimni

<p>Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su odluke parlamenta RS o raspisivanju referenduma i zaključci doneseni na jučerašnjoj sjednici sasvim legitimni i legalni i da iza njih nema nikakvih skrivenih planova, niti namjera.<br />

14. april 2011, 12:00

"Što se tiče referenduma, nikakva namjera nije secesija ili glasanje o statusu, nego je riječ o odgovoru na pitanje koje je nametnuto mimo Ustava i mimo Dejtonskog sporazuma, a upereno je isključivo protiv interesa Srpske. U tom pogledu mi želimo da se ljudi u RS izjasne o tom pitanju", rekao je Dodik.

Predsjednik RS podsjetio je da je dejtonska pozicija BiH da ona nema sud i tužilaštvo. "Mi samo branimo našu dejtonsku poziciju, naš ustavni kapacitet i ništa drugo osim toga", poručio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da su se moglo očekivati negativno reagovanje nakon jučerašnje odluke parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik

"Sve te izjave i saopštenja boluju od stereotipa, koji ne polazi od problema u pravosuđu BiH, već od pristupa da je sve što je nametnuo visoki predstavik samo po sebi dato i odlično i ništa se ne može mijenjati", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da se u stotinama nametnutih odluka visokih predstavnika u proteklih 15 godina mnogo toga pokazalo kao pogrešno, što su priznali i mnogi strani zvaničnici.

Ministar pravde Republike Srpske DŽerard Selman izjavio je danas, govoreći o odluci o raspisivanju referenduma u RS, da je zakonska obaveza Vlade Srpske da provodi akte i odluke koje usvoji Narodna skupština RS.

"Kada sva procedura o referendumu prođe Vlada RS će u predviđenom roku preduzeti sve aktivnosti kako bi se mogao održati", rekao je Selman novinarima nakon sjednice Vlade RS.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas da se u BiH referendumom više ništa ne smije rješavati, jer se tim metodama samo destabilizuje situacija."Kada je riječ o najaktuelnijem referendumskom pitanju o radu državnih sudova i tužilaštva, tek usvojenom u entitetskom parlamentu u Republici Srpskoj (RS), to se posebno ne smije raditi", rekao je Izetbegović tokom posjete Banjaluci.

Visoki predstavnik Valentin Incko izrazio je ozbiljnu zabrinutost povodom izjava koje su se čule na sjednici NSRS. On je saopštio, da su mandat i izvršna ovlašćenja visokog predstavnika utvrđeni Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i potvrđeni od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija