<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Buka kafa u Bratuncu: Komplet zajednica u Bratuncu kao da je zaboravljena (FOTO)

Čedomir Glavaš iz Udruženja Odisej iz Bratunca kaže da su, po njegovom mišljenju, mladi, ali i komplet zajednica u Bratuncu zaboravljeni.

25. juni 2015, 12:00

Buka kafa u Bratuncu održana je 19. juna u popularnom lokalnom Kafeu Galija, a druženje smo organizovali u saradnji sa Udruženjem Odisej. U kafiću nas je dočekala grupa mladića i jedna gospođa koja nam je pričala o radničkim problemima ove opštine.

Bratunac se nosi sa problemima svake manje sredine u našoj državi. Mladi teško nalaze zaposlenje, kritika vlasti je gotovo zabranjena, a kulturni dogažaju održavaju se tek nekoliko puta godišnje.

Čedomir Glavaš iz Udruženja Odisej iz Bratunca
kaže da ima osjećaj kao da su mladi, ali i komplet zajednica u Bratuncu zaboravljeni.

Čedomir Glavaš



“I sve nas u svakom slučaju veoma raduje obraćanje pažnje kako na nas koji radimo sa mladima, tako i na sveopšte goruće probleme, koji tište bez obzira svakog stanovnika opštine Bratunac. Iskreno, ja, mi, navikli smo i postalo je gotovo pravilo da se sve slične aktivnosti, jednostavno...skoro pa bojkotuju. Vrlo, vrlo nas je zamišljen koncept ’’na kafu’’, obradovao, pogotovu, jer recimo u našim manjim zajednicama jedino mijesto gdje možeš skupiti određen broj ljudi, pogotovo mlađih, je u kafeu”, kaže Glavaš za BUKU.

Kaže da ga je ražalostilo što na kafi nije vidio više mladih i ljudi koji su na funkcijama. I svakako očekuje pitanje i komentar ’’jooooj, pa što nas niste zvali?!’’

“Definitivno, problem cijele naše zajednice je u prvom naletu ponuđenih odgovora posao. A onda se svakako spisak reda i širi. Jer sadržaji koji su ranije bili dostupni, više nisu. Kao recimo centar za mlade, bilo bi veoma poželjno i prihvatljivo da nam je na generalnom planu u cijeloj državi, bolje obrazovanje, korisnije i planski usklađeno. Tu onda svakako idu borba sa korištenjem teških i lakih opijata, alkohola. Ali opet podvlačim, zaposlenje”, ističe Glavaš.

Sanjin Pušara, koji je bio sa nama na kafi u Bratuncu kaže mu se dopala posjeta Buke.

"Zanimljivo mi je to što radite, a volio bih da se sretnemo ubrzo ponovo", kaže Sanjin za BUKU.

Kaže da bi o problemima u maloj zajednici mogao pričati danima.

"Najveći problem je nezaposlenost i želja mladih da napuste BiH. Oni koji rade su nezadovoljni, jer u radnom sektoru vlada privatni lobi koji maksimalno iskorištava radnu snagu, a sa druge strane malo ju plaća. Pored toga vlada i nezainteresovanost opštine i njenih organa za mlade. predugačka vlast jedne stranke i isti ljudi, mada vjerujem i drugi da dođu na vlast da bi bila ista nespremnost, prvog mene, pa svih ostalih da neštoo u društvu mijenjaju", kaže Sanjin.

Mladi u Bratuncu su nam rekli da teško dolaze do zaposlenja, a oni koji rade većinom zaposlenje nalaze u lokalnom rudniku. Taj posao je, kažu, težak, ali moraju ga prihvatiti da bi mogli preživjeti.

ODISEJ

Omladinska organizacija “ODISEJ” iz Bratunca je nezavisna organizacija koja samostalno i/ili sa partnerima, realizuje programe razvoja kulturno-sportskih sadržaja/događaja i neformalne edukacije, te organizovano djeluje i doprinosi aktivnijem i ravnopravnijem uključivanju mladih u procese donošenja odluka i stvaranju šansi i preduslova za zapošljavanje.



O BRATUNCU

Bratunac je naseljeno mjesto i sjedište istoimene opštine u istočnom dijelu BiH. Obuhvata područje od 855 hektara. Sam grad leži na početku prostrane doline, okružen rijekom Drinom i zelenim brdima sa velikim šumskim prostranstvom.

Područje opštine Bratunac bilo je naseljeno još u praistorije o čemu svjedoče praistorijskle nekropole sa humkama. Na prostoru Bratunca postoji više od 1000 stećaka na raznim lokalitetima. Pored praistorijskih nekropola sa humkama, naročito su ovdje česti spomenici iz rimskog doba.

Mnoštvo nađenih fragmenata rimske dekorativne arhitekture upućuje na pretpostavku da se na prostoru današnjeg Bratunca nalazio neki rimski hram ili drugi javni objekat, te da je ovo naselje ulazilo u sastav rudarskog područja Argentarie. Na lokalitetu Gradovi, u Voljavici nađeni su i sačuvani temelji dijelova rimske građevine. Ovdje se pretpostavlja da je riječ o ostatku rimskog vojnog logora iz I vijeka.



Takođe, 1968. godine na području Konjević polja otkrivena je rimska grobnica sa dva dijela koja pripada početku III veka a sadržavala je veoma bogate nalaze.

U Bratuncu se održavaju popularni Dani malina, a ovo područje je poznato po velikoj proizvodnji malina.

Ukoliko vas put navede u Bratunac predlažemo vam da posjetite Rajsku plažu, a ukoliko je vrijeme toplo možete se i okupati u Drini.



"Rajska plaža“ je izgrađena na lijevoj obali Drine sredstvima opštine Bratunac i Razvojnog programa UN. Jedna je od najboljih plaža na obalama ove rijeke i posjeduje sadržaje za odmor i rekreaciju.

Vezan tekst


Dnevnik BUKA putovanja 3: Idemo na istok! (FOTO)