<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počelo testiranje Googleovog automobila bez vozača na javnim putevima

Najnoviji modeli "Googleovog" automobila bez vozača krstare javnim saobraćajnicama nedaleko od sjedišta kompanije u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji u okviru planova da taj ambiciozni projekat uđe u sljedeću fazu.

26. juni 2015, 12:00

To je prvi put da je tim bespilotnim automobilima sa dva sjedišta dovoljeno da voze po javnim putevima od kako je "Google" prije godinu dana predstavio novu generaciju vozila.

"Googleova" vozila do sada su testirana na privatnom poligonu lociranom u kompleksu bivše vazduhpolovne baze, oko 200 kilometara jugoistočno od San Franciska.

Prvih godina projekta "Google" je svoju robotsku tehnologiju za vožnju bez vozača ugrađivao u automobile marke leksus, dok nije uspio da razvije manji prototip. Novi model bespilotnog automobila je dizajniran da funkcioniše bez volana ili kočnica, ali će ih u početnoj fazi imati vozila koja se testiraju na javnim putevima.

U tim vozilima biće i jedna osoba zadužena da preuzme kontrolu u slučaju potrebe, kao što je to bio slučaj i sa bespilotim leksusima u proteklih šest godina.

Od ove vrste testiranja "Google" očekuje uvid kako se bespilotna tehnologija ponaša u prisustvu automobila sa vozačima.

Odjeljenje za motorna vozila Kalifornije izdalo je "Googleu" dozvolu da na javne saobraćajnice pošalje do 25 svojih vozila nove generacije.