<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DJECA IZ SIROMAŠNIH PORODICA VELIKODUŠNIJA OD BOGATIJIH VRŠNJAKA

Studija koju je Kalifornijski univerzitet sprovedeo na 74 predškolca pokazala je da mališani iz siromašnijih porodica pokazuju više čovekoljublja od njihovih bogatih vršnjaka.

26. juni 2015, 12:00

U eksperimentu su naučnici, nakod dvosatne igre, davali svakom detetu po 20 žetona, uz napomenu da ih može zameniti za „divnu nagradu“

Deca, uglavnom četvorogodišnjaci, mogla su da biraju hoće li deo svojih žetona ili sve njih dati „bolesnoj deci“ koja nisu mogla da dođu u laboratoriju. Više od polovine dece je donirala bar jedan žeton, a 34% dece nije nijedan.

Naučnici su izračunali da su, na svakih dodatnih 15.000 dolara godišnje zarade njihove porodice, deca donirala oko dva žetona manje.

Istraživači su, prateći vagalni ton preko EKG-a, takođe otkrili da su humanija deca istovremeno bila i zdravija, sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, visokog pritiska i dijabetesa.

 „Viši vagalni ton takođe se povezuje sa drugim pozitivnim ponašanjima i emocijama kod dece i odraslih, optimizmom, smirenošću, manje agresivnosti i besa“, objašnjava psiholog Džonas Dž. Miler, koautor studije.
Miler i grupa naučnika sa Harvarda koji su nedavno proučavali ljubaznost kod dece kažu da je recept za odgajanje humanih mališana – da roditelji neguju i podstiču ove osobine.

Harvardska studija na 10.000 starijih osnovaca i srednjoškolaca otkrila je da je skoro 80% njih od roditelja čulo da je sopstvena sreća važnija od brige za druge.

 „Važno je imati u vidu da deca mnogo uče posmatrajući i oponašajući odrasle. Roditelji jedino kroz svoje svakodnevne postupke mogu pozitivno uticati na karakter svoje dece“ kaže Miler.
Prevod: Detinjarije

Izvor: Quartz