<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvo uzimanje heroina sa javilo u prosjeku sa 19 godina starosti

Korištenje droga ugrožava ljudsko zdravlje i blagostanje. Ona ne utiče samo na korisnika, već uzrokuje izuzetne teškoće i patnju članovima porodica i osobama u okruženju.

26. juni 2015, 12:00

Svjetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obilježava se danas širom svijeta prigodnim aktivnostima.

Povodom ovog dana aktivisti Centra za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“ na Trgu Krajina u Banjaluci razgovarali su sa zainteresovanim građanima na temu zloupotrebe droga i narkomanije. „Cilj nam je da ljudi shvate da su narkomani osobe koje su bolesne i kojima je potrebno liječenje“, rekli su nam aktivisti ovog Centra.

Aktivnost u Banjaluci

Centar Marjanovac je nevladina organizacija koja se aktivno bavi senzibiliranjem javnosti za problematiku ovisnosti. Od 2000. godine prihvata ovisnice i ovisnike koji svojevoljno odluče suočiti se sa vlastitim problemom ovisnosti. Centar Marjanovac od 2003. godine gradi svoj vlastiti identitet terapijskog modela kroz filozofiju i metodologiju programa Projekt Čovjek Talijaskog Centra Solidarnosti don Mario.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obilježava se širom svijeta na dan 26. juna s ciljem da se podigne svijest o izazovima koje droga predstavlja za društvo u cjelini, a posebno za mlade. Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je sedmog decembra 1987. godine (rezolucijom 42/112) 26. jun - Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, želeći upozoriti svjetsku javnost na sverastući problem zloupotrebe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na svjetskom, tako i na nacionalnom nivou, u akciju sa zajedničkim ciljem – stvaranjem međunarodnog društva bez zloupotrebe droga.

Prema pocjenama nevladinih organizacija, u BiH postoji više od 7.000 injekcionih korisnika droga, a tačan broj onih koji zloupotrebljavaju droge je znatno veći i nemoguće ga je utvrditi. Stručnjaci smatraju da je prevencija ključna u borbi protiv ove teške bolesti zavisnosti.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske juče je povodom ovog dana održana zajednička konferencija za novinare Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Udruženja građana „Viktorija“.

Predstavnica nevladinog sektora u Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj i predsjednik Udruženja građana “Viktorija” Sanja Stanić
istakla je da je značajna uloga partnerskog odnosa između nevladinih organizacija i institucija kroz dugoročne projektne aktivnosti. Ona je navela da je u kontinuitetu od 2007. godine provedeno niz aktivnosti i edukacija, naglasivši značajnu ulogu nevladinih organizacija u izradi strateških dokumenata.

Korištenje droga ugrožava ljudsko zdravlje i blagostanje. Ona ne utiče samo na korisnika, već uzrokuje izuzetne teškoće i patnju članovima porodica i osobama u okruženju. Korištenje droga izaziva poremećaje koji podrivaju bliske odnose, štete odnosima u porodici, uključujući i djecu, mogu upropastiti priliku za obrazovanje i mogućnost zapošljavanja. Njihov uticaj se osjeća u cijelom društvu. Negativni efekti pri korištenju droga se razlikuju u zavisnosti od vrste droge, unesene količine i frekvencije korištenja. Droge imaju neposredne fizičke efekte, ali takođe mogu ozbiljno narušiti psihološki i emocionalni razvoj.

Na osnovu prijava liječenih zavisnika u Republici Srpskoj, zaključno sa 31.12.2014. godine, registrovano je ukupno 385 liječenih zavisnika. Među liječenim zavisnicima u Republici Srpskoj, najzastupljeniji su heroinski zavisnici (88,4%) te je nakon heroina kanabis najčešća korištena primarna droga za korisnike koji su ušli u specijalizovani tretman liječenja. Heroinski zavisnici u RS su u prosjeku počeli sa konzumiranjem bilo kojeg opojnog sredstva sa 16 godina, a prvo uzimanje heroina sa javilo u prosjeku sa 19 godina starosti.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga istakli su da su droge hemijske supstance koje remete normalno funkcionisanje tijelai mozga. Neke od njih su toliko štetne da su zemlje širom svijeta odlučile da ih stave pod kontrolu, što znači da je njihovo posjedovanje, korištenje i prodaja protivzakonita.Prema Kancelariji ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, u pitanju su sljedeći tipovi droga: kanabis, kokain, ekstazi,halucinogene droge, heroin i metamfetamin.

Foto: Ilustracija


„Korištenje droga ugrožava ljudsko zdravlje i blagostanje. Ona ne utiče samo na korisnika, već uzrokuje izuzetne teškoće i patnju članovima porodica i osobama u okruženju. Korištenje droge izaziva poremećaje koji podrivaju bliske odnose, štete odnosima u porodici, uključujući i djecu, može upropastiti priliku za obrazovanje i mogućnost zapošljavanja. Njihov uticaj se osjećau cijelom društvu.Negativni efekti pri korištenju droga se razlikuju u zavisnosti od vrste droge, unesenekoličine i frekvencije korištenja“, ističu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodaju da droge imaju neposredne fizičke efekte, ali takođe mogu ozbiljno narušiti psihološki i emocionalni razvoj.

Podsjetimo da je Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA)  početkom 2015. godine objavio izvještaj o stanju u oblasti zloupotrebe droga za područje zemalja Jugoistočne Evrope. Izvještaj se osvrće na probleme povezane sa zloupotrebom droga, tačnije, smrt uslijed prekomjerne upotrebe droga, zdravstvene posljedice, tretman liječenih zavisnika te programe manjenja štete. Jedan od zaključaka navedenog izvještaja jeste da je nivo upotrebe psihoaktivnih supstanci u opštoj populaciji (15 do 64 godina starosti) manji u poređenju sa evropskim prosjekom.

„Posmatrajući populaciju srednjoškolaca, procjenjena upotreba opojnih sredstava se kreće u rasponu od 4% do 8% što je dva i po puta manji nivo konzumiranja u poređenju sa prosjekom evropskih zemalja. Procijenjen broj injekcionih korisnika droga varira među zemljama obuhvaćenim analizom te je prisutna značajna epidemija hepatitisa C među navedenom grupom zavisnika. U navedenom izvještaju se ističe da su uloženi značajni napori za uspostavljanje i razvoj opoidnog tretmana te razmjenu igala i šprica ali da je potrebno proširi ti obuhvat navedenih programa“, zaključuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.