<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banke u Grčkoj zatvorene: Uvedene restrikcije na povlačenje novca

Grčka vlada potvrdila je da će banke biti zatvorene cijelu sedmicu nakon odluke Evropske centralne banke da ne produži hitno finansiranje ove zemlje.

29. juni 2015, 12:00

U dekretu se navodi kako "ekstremno hitno" moraju zaštiti finansijski sistem zbog nelikvidnosti. Sa bankomata će se moći podići samo 60 eura dnevno u ovom periodu, navodi se u dekretu.

Atina je dužna platiti 1,6 milijardi eura MMF-u u utorak, isti dan kada joj ističe pomoć.

Raniji pregovori između Grčke i zemalja eurozone o uvjetima kreditiranja okončani su bez dogovora, a premijer Alexis Tsipras zakazao je referendum za 5. juli.

No, Grčka je sve bliže izlasku iz eurozone. Ova kriza reflektuje se i na berze te je euro opao za dva posto naspram dolara u ponedjeljak na azijskim berzama.

Grci su tokom vikenda izbezumljeno podizali maksimalne svote novca sa bankomata, no sad im je to onemogućeno.

Dok ministri finansija EU optužuju grčku vladu za kršenje dogovora, Grci smatraju kako su uvjeti koje oni nude neodrživi.

"Čekam njihov hitan odgovor na novi zahtjev o produženju pomoći", rekao je Tsipras.

Zatvaranje banaka na sedam dana je veoma loša vijest za Grčku. Slaba ekonomija bit će u još gorem stanju i recesija će se produbiti.