<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kameron pozvao na jaču borbu protiv islamskog ekstremizma

LONDON

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je na jaču borbu protiv islamskog ekstremizma poslije terorističkog napada na plaži u ljetovalištu u Tunisu gdje je ubijeno najmanje 38 ljudi, među njima veliki broj britanskih turista.

29. juni 2015, 12:00

"Pored našeg šoka i tuge moramo dodati još jednu riječ - odlučnost. Nepokolebljiva odlučnost. Založićemo se za naš način života. Moramo biti jači u zalaganju za naše vrijednosti - mir, demokratiju, toleranciju, slobodu. Moramo biti netolerantni na netolerantnost - odbacivanje svakog čiji pogledi praštaju propovijed islamskog ekstremizma uz stvaranje uslova da on cvjeta", napisao je Kameron za britanskim "Dejli Telegraf".

Kameron je pozvao na akciju protiv onlajn propagande grupa poput Islamske države (IS), koja je preuzela odgovornost za napad i takođe naveo potrebu da se ojačaju političke institucije u inostranstvu.

"Mi takođe moramo da se sa njima nosimo na njihovom izvoru - u mjestima kao što su Sirija, Irak i Libiju, odakle IS izvode i kuju zavjere", navodi Kameron i dodaje da je izvođenje takvog napada tokom svjetog mjeseca ramazana "uvreda za sve muslimane širom svijeta", prenijela je agencija AFP.