<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Činjenice za koje možda niste znali: Tajne vaših omiljenih serija

Serijski program definitvno je doživio svoj vrhunac u posljednjoj deceniji. Naročito kada se pojavio veliki broj zanimljivih scenarija i kada su poznati glumci sa velikog platna odlučili da pređu na televizijsko.

29. juni 2015, 12:00

Ovo su neke od najpopularnijih serija, neke od njih su se završile, i činjenice za koje možda niste znali.

Kuća od karata (House of Cards)

Politička drama o kongresmenu Andervudu (Kevin Spejsi) i njegovoj ženi, o njihovom usponu do položaja najmoćnijeg para na svetu, privukla je pažnju mnogih ljubitelja drama, ali i onih koji drame nikada nisu voleli. 

Serija je snimljena prema BBC mini seriji istog naziva iz 1990. godine, ali jeste li znali da je i ta serija adaptacija knjige Majkla Dobsa? Još jedna zanimljiva činjenica je da svaka sezona serije ima 13 epizoda, što je isti broj karata u jednoj boji u špilu za poker. To onda znači da je sezona najavljena za iduću godinu i poslednja. 

Da li ste primetili kako svi članovi Demokratske stranke u seriji uvek nose plave kravate, a članovi Republikanske stranke nose crvene. Definitivno razlog da pogledate još jednom sve tri sezone.

Hanibal

Serija "Hannibal" je definitivno zainteresovala mnoge ljubitelje žanra o antijunacima. Suša nakon završetka snimanja serije "Dexter" popunjena je serijom "Hannibal", novim-starim antijunakom, kojeg se svi sećamo po čuvenoj interpretaciji Entonija Hopkinsa. 

Ova serija je definitivno podigla lestvicu svim budućim serijama slične tematike. Neke od slabije poznatih činjenica o ovoj seriji su da svaka epizoda nosi ime nekog jela, sleda jela (poput aperitiva) ili stila kuvanja. U prvoj sezoni su to bili francuski nazivi, u drugoj japanski, a u posednjoj italijanski. 

Uprkos interesu publike i planu da se nastavi, NBC televizijska mreža otkazala je seriju. Mads Mikkelsen koji tumači Hannibla glumio je sličnog lika u filmu "The Green Butchers".

Igra prestola (Game of Thrones)

Ko ne zna za "Igru prestola", mora da je poslednjih nekoliko godina proveo "ispod kamena" i bez interneta, jer je serija zavladala celim svetom i jedna je od najgledanijih ikada. Da li ste znali da se nijedan lik u seriji ne pojavljuje u svim epizodama? 

Takođe, sam autorDžordž R.R. Martin izjavio je da je par likova bolje prikazano u seriji nego u knjizi. Jack Gleeson koji glumi svima omraženog Joffreya navodno je kompletna suprotnost liku kojeg glumi i prijatelj je s Sophie Turner (Sansa) koju je često zlostavljao u epizodama.

Prava krv (True Blood)

Mnogi su "True Blood" pratili zbog atraktivnih glumaca poput Alexandra Skarsgarda i Joa Manganiella, ali i zbog seksi scena. Nije nedostajalo ni prizora punih krvi. 

Ipak neki sitni detalji do sada su bili skriveni. Alexandar Skarsgard je prvobitno išao na audiciju za glavnu mušku ulogu vampira Billa. Iako se serija bitno razlikuje od knjiga autorke Charlaine Harris. Uloga Tare, koja se samo kratko pojavljuje u drugoj knjizi, u seriji je najbolja prijateljica glavnog ženskog lika Sookie (Anna Paquin). Tu je i lik Lafayette (Nelsan Ellis) koji umre na kraju prve knjige, ali je zato u seriji jedan od najzanimljivijih likova. 

Da li ste znali i da je naslov svake epizode poznata hrišćanska pesma koja je ujedno i pesma odjavne špice.

Spartak (Spartacus)

Spartak je imao jednu od najvećih gledanosti u 2013. godini. Nakon prve sezone obožavatelji su tugovali, jer je preminuo glavni glumac Andy Whitfield. Poprilično neverovatna činjenica je i ta da je Andy umro sa 39 godina - toliko je godina imao i sam Spartak u trenutku svoje smrti. Takođe, serija se nije izričito držala istorijskih činjenica, ali je većina scena vezanih za pobunu su istorijski tačne. 

Serija je osim krvoločnih scena bitaka, poznata i po nezasitnim scenama seksa. Tako je snimanje seks scena iz prve sezone, ona između Ilithye i Spartaka, trajala čak 12 sati, jer glumci Andy Whitfield i Viva Blanca nisu mogli da prestanu da se smeju.