<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kameron: Islamski ekstremisti objavili rat Velikoj Britaniji

LONDON

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da su islamski ekstremisti objavili rat Velikoj Britaniji, najavljući da će iz Britanije poletjeti vojni transportni avion za Tunis radi evakuacije poginulih i ranjenih u terorističkom napadu u Susu.

29. juni 2015, 12:00

"Danas ćemo poslati jedan RAF (avion) C17 da pomogne sa evakuacijom ranjenih i poginulih", rekao je britanski premijer za Radio BBC.

Prema njegovim riječima to je bio "apsolutno zastrašujući napad koji je šokirao cijelu naciju".

"Mi (Britanci) smo bili meta. Oni su objavili rat nama, svidjelo se to nama ili ne", rekao je Kameron i obećao punu istragu o tome šta se dogodilo u ljetovalištu u Tunisu prije tri dana.

Kameron je rekao da će ministar unutrašnih poslova Tereza Mej otputovati u Tunis zajedno sa zvaničnikom ministarstva spoljnih poslova Tobijasom Elvudom da bi razgovarali sa tuniskim ministrima i sami sagledali situaciju u ljetovalištu Sus.

Iz Britanije je, do sada, upućeno 16 detektiva u Tunis da pomogne u istrazi, dok 400 policajaca obavlja razgovor sa britanskim turistima koji su bili u tom području u vrijeme napada.

U londonskom Dauning stritu su danas zastave na pola koplja uz znak saučešća sa porodicama žrtvama.

To je bio najteži gubitak Britanaca u terorističkom napadu od 2005. godine kada je 52 ljudi poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu na londonskom transportnom sistemu.