<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić pisao Savjetu bezbjednosti UN, Nikolića pozvao da ne dijeli srpski narod

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjaluci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

29. juni 2015, 12:00

Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH.

Pismo je, kaže, njegov stav.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što je bilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad.

Društvo je potuno podijeljeno - rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče.

On je dodao da ne razumije šta su htjeli predsjednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Niković i Milorad Dodik "držeći mu nedavno lekcije u Beogradu", jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici.

Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo - rekao je Ivanić ističući da ne zna "zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici".

Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan – dodao je Ivanić.

Pozvao je Nikolića da ne dijeli Srbe.

Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine - rekao je Ivanić.

Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Dodik za danas poslijepodne najavio s predstavnicima Republike Srpske u Predstavničkom i Vijeću naroda BiH, jer, kako je rekao, Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne.

Kada je u pitanju tvrdnja predsjednika Republike Srpske da će tražiti referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, Ivanić je dodao da ima osjećaj „da je prvi put ozbiljan, ali da je pitanje da li je osmislio šta će poslije izjašnjavanja građana".