<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Referendum o spornim odlukama visokih predstavnika

Milorad Dodik, predsjednik RS, podnijeće inicijativu Narodnoj skupštini RS da raspiše referendum oko svih odluka koje su donijeli visoki predstavnici.

29. juni 2015, 12:00

Kako je Dodik rekao, referendum bi se odnosio na sve odluke za koje RS smatra da su donesene mimo ustava i Dejtonskog sporazuma, nametanjem bez saglasnosti strana potpisnica u Dejtonu, odnosno entiteta.

S druge strane, predstavnici opozicionih partija, koji su danas imali sastanak sa Dodikom u Palati predsjednika na kojem su učestovale sve strane iz RS koje imaju vlast na nivou BiH, istakli su da će se o toj inicijativi izjasniti danas, nakon sastanka.

Oni su istakli da je sa Dodikom dogovoreno da će predstavnici RS u organima BiH imati veši nivo saradnje i koordinacije oko pitanja o kojima se odlučuje na bh. nivou.
I Dodik traži da se da odbaci rezolucija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je uime institucija RS pismo Savjetu bezbjednosti  UN-a u kojem ističe da je rezolucija o Srebrenici "antisrpska, ne doprinosi pomirenju, već destabilizaciji BiH" te poništava pozitivne korake koji su ranije urađeni.

Dodik u pismu predlaže da se stoga odbije rezolucija koju je Velika Britanija predložila o događanjima u Srebrenici tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Zatražio je u svom pismu da se formira međunarodna komisija koja će utvrditi pravu istinu o svim dešavanjima u Srebrenici.

On je na konferenciji za medije u Banjaluci naveo i da je rezolucija koju je Ruska Federacija BiH predložila o Srebrenici prihvatljiva i ima njegovu podršku te predstavlja korak ka pomirenju BiH i bilo bi primjerenije da je ta rezolucija predložena na usvajanje.

Dodik je, nakon višečasovnog sastanka s predstavnicima vlasti RS  i predstavnicima u bh. institucijama, rekao da je razgovarano o metodama rada predstavnika RS u bh. organima i usaglašavanju stavova s organima RS- te o aktuelnoj političkoj situaciji, posebno nakon predložene rezolucije o Srebrenici.

Drugi sastanak je trebalo da održi s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, a Dodik je rekao da je bilo ranije dogovarano da "izađu" sa zajedničkim pismom Savjetu bezbjednosti UN-a te da on nije odustao od tog zajedničkog pisma.

Na sastanak je umjesto Ivanića danas došao ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Sastanku je takođe prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, kao i predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS-a Nedeljko Čubrilović i Željka Cvijanović, te prethodno pojedini poslanici i delegati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prethodno su se na drugi sastanak odazvali i poslanici i delagati SDS-a i NDP-a Ognjen Tadić i Momčilo Novaković, te poslanici i delegati SNSD-a u državnom parlamentu Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Staša Košarac.