<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cipras: Grčka nema za otplatu duga

ATINA

Grčki premijer Aleksis Ciprasa jasno je stavio do znanja da Atina nema za otplatu 1,6 milijadi evra duga Međunarodnom monetranom fondu (MMF) posljednjeg dana trajanja program za spasavanje Grčke.

30. juni 2015, 12:00

Razgovori između grčke ljevičarska vlade i kreditorske trojke, Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a, prekinuti su prošle nedjelje pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu.

U namjeri da "smiri živce stranim povjeriocima" Cipras je juče ostavio "otvorena vrata za pregovore", rekavši da će referendum 5. jula o posljednjem prijedlogu povjerilaca "gotovina u zamjenu za planiranu reformu" omogućiti Atini "jače oružje" u borbi za dogovor u vezi s dugom, prenijela je agencija AFP.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF-u danas kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

"Kako je moguće da povjerioci čekaju isplatu MMF-a kada su naše banke ugušene", rekao je kasno sinoć Cipras u intervjuu ERT televiziji.

Lideri EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsjednika Fransoa Olanda i italijanskog premijera Mateo Rencija, iznenadila je Ciprasova najava referenduma narednog vikenda.

Oni su upozorili da bi narodni plebiscit mogao zapravo da bude izjašnjavanje da li Grcka ostaje u evrozoni.