<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pismo Vlade Srbije MMF-u o narednim koracima

BEOGRAD

Vlada Srbije uputila je generalnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard Pismo o namjerama, u kojem su predstavljeni rezultati i naredni koraci u realizovanju aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

30. juni 2015, 12:00

Pismo sadrži i Memorandum o ekonomskoj i finansijskoj politici (MEFP) i Tehnički memorandum o razumijevanju u vezi sa odobravanjem prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

Pismo o namjerama, koje su uputili premijer Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, nalazi se na sajtu Vlade Srbije i dostupno je javnosti, kao i dokumenti koji se u pismu navode.

U pismu se navodi da je ekonomski program, podržan stendbaj aranžmanom koji je 23. februara odobrio Odbor izvršnih direktora MFF, doprinio da se smanje unutrašnje i spoljne neravnoteže kojima je Srbija već duže vrijeme izložena, te da država ostaje posvećena politikama predviđenim u okviru ovog programa.

Program je, navodi se, pokazao dobre rezultate tako da su svi kvantitativni kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi za kraj marta ispunjeni "malo iznad očekivanja", a inflacija uveliko bila u okviru užeg raspona predviđenog mehanizmom konsultacija o inflaciji.

Kako se navodi, tokom sprovođenja programa postojali su određeni izazovi u izvršenju strukturnih repera koji su bili predviđeni za kraj marta.

Jedan od njih, navodi se u pismu, je i problem kašnjenja sa usvajanjem Plana finansijskog restrukturiranja "Elektroprivrede Srbije", zbog čega je podnijet zahtjev za povećanje cijene struje i uvođenje akciza na struju.

Predloženo je i da se rok za donošenje novog zakona o finansiranju lokalne samouprave pomjeri za kraj septembra, s obzirom na to da su potrebne sveobuhvatnije konsultacije sa lokalnim samoupravama.

U pismu se navodi da će politika u okviru programa sa MMF-om i dalje biti usmjerene na smanjenje fiskalnih neravnoteža, sprovođenje širokog spektra mjera u finansijskom sektoru i primjenu strukturnih reformi širokog obuhvata, kao i da će komunikacija s javnošću biti dodatno unaprijeđena kako bi bila potpuno usaglašena s ciljevima programa.