<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

AKADEMSKO IZNENAĐENJE Višak mjesta na pravu i ekonomiji!

Da li zbog velike nezaposlenosti, bolje informisanosti ili savjeta roditelja, manje je srednjoškolaca na prijemnom na pravu i ekonomiji.

30. juni 2015, 12:00

Za prijemni na pravu prijavilo se 272, a mjesta ima za 410 studenata, a od toga broja samo 35 imaće pravo na finansiranje iz budžeta. Na ekonomiji 230 interesenata, a planiran je upis 305 brucoša.

Ali tu je veliki broj privatnih fakulteta, odnosno fakulteta na privatnim univerzitetima koji školuju te profile stručnjaka.Tako da je došlo do zasićenja, moguće i odliva u nekom smislu, kaže Simo Jokanović, prorektor za nastavu banjalučkog Univerziteta.

Medicina, društvene nauke i elektrotehnika – ove godine su hit među budućim brucošima na banjalučkom univerzitetu.
Prijemni na Elektrotehnici polagao je 291 student, a mjesta ima za 246. Za 215 slobodnih mjesta na četiri smjera na Medicnskom fakultetu, prijavilo se 511 kandidata.

Najveći interes ponovo medicina i to njihov studijski program opšta medicina, kako oni to znaju reći, 305 kandidata na 70 raspoloživih mjesta.To je stvarno veliki broj, izazvaće pravu dramu. Ponovo kao i svake godine, kaže Jokanović.

Na Mašinskom fakultetu nude četiri smjera sa 190 mjesta. Prijemni je polagalo 133 kandidata. Mehatronika je hit među studentima kojima matematika nije bauk, ali i ostali smjerovi dobro kotiraju.

Proizvodno mašinstvo je moj izbor, jer smatram da će u toj oblasti uvijek biti posla, kaže student Adel Kazić.

ovi mladi koji sad zaršavaju nemaju problema za zapošljavanje.Kod nas se javljaju i vlasnici firmi, mnogo ih odlazi i u inostranstvo. Tako da stvarno nikakav problem nije za posao, ali se treba malo potruditi da se završi fakultet, kaže Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta.

Na 15 fakulteta i Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, akademsku sreću je okušalo 3210 srednjoškolaca. Ukoliko se predomisle, mjesta ima za još 170 brucoša. Na Rudarskom fakultetu konkurencija je najmanja, samo 15 zainteresovanih, iako 40 inženjerskih šljemova čeka vlasnike.

Pogledajte prilog iz Centralnih vijesti!

Komentari (0)

NAPOMENA: Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego što budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Morate biti logovani da bi komentarisali članak.