<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na satelitskom snimku uočen neobičan prizor

Tokom redovnog pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, na jednoj slici snimljenoj u Kini uočeno je nešto zanimljivo.

30. juni 2015, 12:00

Tajna kineska mini podmornica uočena je tokom pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, pa je dodatno skrenula pažnju na potencijalno brzo širenje kineskih podvodnih snaga, piše News.com.au.
Fotografija je snimljena u novembru prošle godine u brodogradilištu u Vuhanu, u centralnoj Kini, gdje se gradi većina kineskih podmornica. Stručnjaci vjeruju da je ova neobično mala podmornica dugačka tek 35 metara i široka četiri metra. 

Otkad je fotografija nastala niko je nije vidio ni čuo za nju. Takva podmornica je idealna za rad u plitkim vodama, gdje može da se krije na morskom dnu. 

Inače, vojne mini podmornice u istoriji su bile akteri mnogih tajnih operacija, naročito tajnih napada. Velika Britanija je koristila male podmornice kako bi rasporedila eksploziv ispod njemačkog ratnog broda Tirpitz, kao i za pregled plaža na dan D. 

Vjeruje se da Sjeverna Koreja i Iran imaju male podmornice za koja se pretpostavlja da su u mogućnosti da putuju 2500 kilometara do ciljeva. Sumnja se i da jedno od tih plovila stoji iza potapanja južnokorejske korvete 2010. godine. 

I Švedska gradi i upravlja mini podmornicama, a iako su u stanju da nose torpeda, vojni analitičari vjeruju da je njihova primarna svrha tajna implementacija špijuna i posebnih snaga.