<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stara Baptistička crkva gorjela u Južnoj Karolini

BELTON

Još jedna stara crkva crnaca u američkoj državi Južna Karolina - stara Baptistička crkva Mount Zion u okrugu Vilijamsburg prethodne večeri je bila u plamenu, 20 godina od kada je izgorjela do temelja pošto su je zapalili pripadnici rasističkog Kju Kluks klana.

01. juli 2015, 12:00

Prvi čovjek vatrogasaca okruga Vilijamsburg Rendi Svinton rekao je za američku televiziju NBC News da nije poznato da li je namjerno podmetnut požar i napomenuo da je oluja prošla kroz područje gdje je gorjela crkva, "otprilike u isto vrijeme kada je vatra prijavljena".

Svinton je potvrdio da je 8.000 kvadratnih metara crkve potpuno uništeno.

Nije bilo povrijeđenih, ali su lokalni mediji javili da je crkva uništena, da nije poznat uzrok požara i da je istraga u toku.

Požar je uslijedio tokom trajanja istrage o požaru Baptističke crkve u Glover Grou u Varenvilu u Južnoj Karolini, nekoliko dana poslije devet smrtnih slučajeva u crkvi Emanuel u Čarlstonu, što je izazvao zabrinutost da su incidenti bili inspirisana rasnom mržnjom, navodi NBS
News.

Požar u crkvi Mount Zion, osnovane prije više od 110 godina, drugi je u posljednih 20 godina, pošto je crkva izgorjela do temelja jun 1995. kada su je zapalila dva pripadnika Kju Kluks klana koji su priznao krivicu naredne godine.

Crkva je obnovljena i tadašnji američki predsjednik Bil Klinton je prisustvovao postavljanju kamena temeljca u obnovi crkve godinu dana kasnije.