<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uputa za Italijane: BiH je sigurna kao Sjeverna Koreja, Tunis i Saudijska Arabija

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova označilo je Bosnu i Hercegovinu kao državu u koju građani Italije trebaju "putovati sa oprezom".

01. juli 2015, 12:00

Prema podacima ministarstva, italijanski list Corriere della Sera načinio je mapu podijeljenu na četiri zone - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu.

Zelenu zonu zauzimaju države u koje Italijani mogu putovati bez posebne bojazni. Žute zemlje, koje uključuju BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju, predstavljaju destinacije u koje se treba "putovati sa oprezom". Narandžasta boja predstavlja zemlje u koje Italijani ne bi trebali putovati bez prijeke potrebe, dok u crvena područja Ministarstvo uopće ne preporučuje odlazak.

S obzirom na sigurnosno stanje, sa regijom Balkana italijansko ministarstvo poistovjećuje Saudijsku Arabiju, Ukrajinu, Indiju, Sjevernu Koreju i Indoneziju. S druge strane, prema mišljenju zvaničnog Rima, Liban, Turska, Oman i Malezija su države koje su sigurnije od Bosne i Hercegovine i naših istočnih susjeda.

Najnesigurnije države su Libija, Alžir, Sirija, Irak, Afganistan i Pakistan. Zanimljivo je kako se Tunis, država u kojoj je nedavno ubijeno 38 stranaca, nalazi u istoj zoni kao i balkanske zemlje.

Klix.ba