<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Foto galerija: Pogledajte kako je bilo na protestima u Atini

Demonstranti sa grčkim i zastavama Evropske unije pozivali su grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa da podnese ostavku.

01. juli 2015, 12:00

Blizu 10.000 Grka, koji pozivaju na glasanje „za“ na referendumu koji će se o pitanju nastavka pomoći kreditora i provedbi neophodnih reformi održati 5. jula, okupili su se sinoć na Trgu Sintagma u blizini grčkog parlamenta.

Demonstranti sa grčkim i zastavama Evropske unije (EU) pozivali su grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa da podnese ostavku.

Gradonačelnici Atine i Soluna Yorgos Kaminis i Yannis Butaris iz reda najjače opozicione strane Nova demokracija pozvali su sunarodnjake da glasaju za nastavak pomoći kreditora i provedbu potrebnih reformi za prevazilaženje finansijske krize.

Slični skupovi održani su u još nekoliko grčkih gradova.

Uporedo s tim, na Trgu Propilea u Atini se okupila i grupa od oko 200 demonstranata koji podržavaju stav Tsirasove vlade da se na referendumu glasa protiv prijedloga kreditora.

Policija provodi pojačane mjere sigurnosti u grčkoj prijestolnici i nije dozvolila direktni kontakt između dvije grupe demonstranata.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je saopćio da su vlasti Grčke zatražile od ove institucije dodatni period za otplatu duga i da će taj zahtjev razmotriti Upravni odbor MMF-a.

Grčka je zbog duboke finansijske krize i nesuglasica sa kreditorima o obimu reformi neophodnih za nastavak finansijske pomoći došla u situaciju da do kraja juna ne može platiti dug MMF-u, te je tako ušla u sedmi bankrot u svojoj modernoj historiji i prva razvijena zemlja koja nije mogla blagovremeno otplatiti dug prema MMF-u.

Vlada Grčke je uz podršku tamošnjeg parlamenta donijela odluku da u nedjelju održi referendum o tom pitanju.

Uporedo s tim, danas se očekuje telekonferencijska sjednica ministara finansija eurozone na kojoj bi trebali razgovarati o mapi puta za Grčku.

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitsh Ratings je sinoć smanjila ocjenu Grčke sa CCC na CC, što je u prevodu poruka investitorima da je Grčka trenutno „nepogodna za investiranje“.

Pogledajte fotografije