<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Simpozij „Historija sadašnjosti: socijalizam i kapitalizam na primjeru Bihaća“

Simpozij „Historija sadašnjosti: socijalizam i kapitalizam na primjeru Bihaća“ (Bihać, 3.-4. 7. 2015.)

01. juli 2015, 12:00

U Bihaću će se 3. i 4. jula/srpnja 2015. održati naučno-istraživački simpozij „Historija sadašnjosti: socijalizam i kapitalizam na primjeru Bihaća“. Na njemu će nastupiti desetak naučnika (antropologa, sociologa, filozofa, medijskih teoretičara i historičara umjetnosti) koji se bave savremenim istraživačkim radom sa fokusom na Bihać. Premda žive i rade u različitim sredinama (SAD, Velika Britanija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) većina njih porijeklom je iz Bihaća i svoja recentna istraživanja usmjeravaju na različite pojave unutar bihaćkog društveno-političkog, ekonomskog i kulturnog konteksta.

Program simpozija može se pronaći na OVOM LINKU.

Glavni cilj simpozija je promovirati naučno-istraživački (osobito terenski) rad na području Bihaća. Naučnici koji će prezentirati svoje radove na simpoziju pristupaju Bihaću kao jednom izrazito plodnom naučno-istraživačkom kontekstu gdje su socijalistička prošlost i poslijeratna kapitalistička sadašnjost izrazito vidljivi, isprepleteni i kompleksni. Osim rezultata koji bi bacili novo svjetlo na određene pojave unutar bihaćkog socio-ekonomskog konteksta, ovaj simpozij poslužio bi i kao svojevrsna promocija na državnom i regionalnom nivou gdje bi se Bihać promovirao kao grad gdje je terenski naučno-istraživački rad prisutan, kvalitetan i plodan.

Drugi cilj konferencije je da okupi širu akademsku i ne-akademsku javnost i promovira kvalitetan intelektualni diskurs u Bihaću, te podstrekne lokalnu zajednicu na promišljanja vezana za tematiku simpozija.

Treći cilj ovog skupa je povezati mlađu generaciju naučnika koji dijele zajedničku istraživačku „geografiju“, a koji do sada nisu bili u kontaktu, nisu surađivali, a u nekoliko slučajeva nisu se čak ni poznavali. Ovakvim povezivanjem bi se stvorila platforma za nove zajedničke projekte, međunarodnu kulturno-naučnu saradnju, ali i razvoj privrede i turizma.

Četvrti cilj ovog simpozija je da se da podrška istraživačima koji žele da se bave terenskim i drugim istraživanjima u Bihaću. Cilj je također da ovakav vid simpozija postane redovan, da se u Bihaću održava svake dvije godine, gdje bi se uvijek širio broj istraživača koji bi prezentirao svoje radove. Na ovaj način Bihać bi mogao stvoriti jednu konferencijsku tradiciju koja bi postala prepoznatljiva u regionu i koja bi dalje promovirala naučno-istraživačku saradnju i inicirala nove naučno-istraživačke projekte.

Peti cilj skupa je zajednička publikacija koja bi se izrodila iz simpozija i koja bi u pisanoj formi zabilježila ovaj vrlo plodan i raznolik istraživački materijal, te kao takva preuzela ulogu svjedoka vremena unutar bihaćkog kulturnog konteksta.