<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cipras će se obratiti naciji: Da li se otkazuje referendum?

Svjetska štampa javlja..

01. juli 2015, 12:00

Grčki premijer Aleksis Cipras u zadnjem je dopisu, kojeg je sinoć poslao MMF-u, Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci, pristao na gotovo sve uvjete grčkih kreditora u zamjenu za novi paket finansijske pomoći, javlja Financial Times.

Novinar FT-a Peter Spiegel, koji tvrdi da je dopis dobio na uvid, piše kako bi Ciprasovo pismo trebalo poslužiti kao temelj za nove pregovore između Grčke i "troike". O Ciprasovom će dopisu ministri financija eurozone raspravljati na sastanku koji će se održati u 17:30 sati u Briselu.

Grčki premijer bi se uskoro putem televizijskog govora trebao obratiti naciji. The Wall Street Journal javlja, pozivajući se na izvore iz eurogrupe, kako je moguće da će Cipras u televizijskom nastupu poručiti da je referendum otkazan.

Grčka vlada: Ovo nije kapitulacija

Grčka vlada povodom Ciprasovog pisma izdala je saopštenje za javnost u kojem tvrdi da se ne radi o kapitulaciji.

"Grčka je jučer dostavila novi prijedlog institucijama praćen pismom premijera Aleksisa Ciprasa. Izvješća koja tvrde da je grčka vlada u potpunosti prihvatila prijedloge institucija ne stoje", navodi se u saopštenju uz dodatak da je Grčka predložila "niz amandmana na prijedlog institucije".

Iz grčke vlade tvrde da bi njihov prijedlog reformi koristio svim zainteresiranim stranama, i to stavljanjem naglaska na rast, a istovremeno olakšavanjem ogromnog tereta kojeg vanjski dug predstavlja za Grčku. "Nekoliko mjera koje institucije predlažu ne bi se uvele odmah, već postupno kako bi vlada mogla pronaći ekvivalentne mjere da ih zamjeni", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, u Grčkoj su otvorene banke, no isključivo za penzionere. Redovi su se počeli stvarati odmah nakon ponoći. Do ranih jutarnjih sati pred bankama je čekala gomila ljudi. Neki su sa sobom donijeli stolce, jastuke i boce vode....

Unatoč prisilnom zatvaranju banaka, više od 1000 poslovnice je danas otvoreno kako bi se penzionerima bez bankovnih kartica omogućilo podizanje gotovine.

Kada su se banke otvorile u 8 sati ujutro na ulazima je nastao pravi haos. Međutim, sve je bilo uzalud. Naime, grčko ministarstvo financija usred noći odlučilo je kako će mirovine isplaćivati umirovljenicima abecednim redom - A-I u srijedu, K-N u četvrtak te svi ostali u petak, javlja Jutarnji list.

Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo među ljudima koji nisu bili informirani na vrijeme. Neki su i fizički napali zaposlenike banke.

Index.hr