<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grci u panici i dalje: Evo šta im je poručio premijer Cipras

Premijer Grčke Alexis Tsipras napokon se obratio narodu. Pred televizijskim je kamerama prvo komentarisao predstojeći nedjeljni referendum.

01. juli 2015, 12:00

 Nedjeljni referendum nije o izlasku iz eurozone - poručio je on te dodao kako su kreditori ponudili bolje uslove nakon što je objavljeno da će se referendum održati.

- Još uvijek smo za pregovaračkim stolom. Ukoliko od njih stigne pozitivna poruka, odmah ćemo krenuti u sklapanje dogovora. Glas naroda je puno jači od odluke vlade - rekao je grčki premijer pa pozvao narod ponovno da zaokruži 'ne'.

- Glas 'protiv' nije glas za napuštanje Evrope, već za povratak europskim vrijednostima - kazao je.

Tsipras je kazao kako se prošle godine kandidovao za predsjednika Evropske komisije, kao dokaz odanosti EU, no kazao je kako Evropa mora prestati biti nedemokratska.

"Potpuno je neprihvatljivo da su banke zatvorene kao odgovor na to što je vlada dopustila svom narodu da sam odluči. Ali mi smo posljednjih mjeseci žestoko radili na tome da zaštitimo vaše penzije, i pravo na dostojnu mirovinu.

Ucjenjuju vas kako bi zaokružili 'DA'. No, 'NE' nije samo slogan, 'NE' je korak prema boljem dogovoru. Teret će pasti na one koji ga mogu podnijeti, ne na radnike i umirovljenike. Postoje oni koji tvrde da imam skrivene namjere, da će 'NE' odvesti Grčku iz Evrope. No debelo vam lažu. Isti koji to sada tvrde su lagali i u prošlosti. Oni nisu na usluzi narodu Evrope" - kazao je Cipras pa dodao kako je zahvalan svom narodu na mirnoći i suzdržanosti, javlja Jutarnji list