<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ONA - medij proaktivnih omladinaca

<p>Omladinska Novinska Asocijacija (ONA) je nevladina organizacija koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i okuplja sve mlade koji su zainteresovani za novinarstvo. Nudi im besplatne edukacije i medijski prostor za izražavanje.</p>

14. april 2011, 12:00


Ovi mladi aktivisti su organizatori i inicijatori brojnih seminara i treninga, pa smo poželjeli da im damo prostora da se predstave. Za BUNU govori Tamara Trajkovski, potpredsjednica ONE.

Kako je ONA nastala?
•    ONA je nastala krajem 2007. godine kada su na prvoj Skupštini izglasani prvi projekti. Osnovao ju je SHL (Schüler Helfen Leben), njemačka omladinska organizacija, koja je cijelo ovo vrijeme pružala potporu ONAuBiH i bila njezin jedini donator.

Koliko ste do sada imali projekata i koji je najvažniji do sada?

•    Dosad smo imali devet projekata. Teško mi je izabrati najvažniji jer su svi pružali temeljno znanje na nekom području novinarske struke. Možda bih izdvojila Karike jer se radi o časopisu koji je izlazio od 2008. godine do kraja 2010. a u izmijenjenom formatu će se nastaviti izdavati u drugoj polovici ove godine. Također, jako su bitni projekti Foto-novinarstvo, Radio-novinarstvo i projekt Kamp ONAuBiH 2010., koji je okupio 35 mladih i pružio dosad najsveobuhvatniju obuku za mlade novinare – amatere.

O kojim ste temama pisali u Karikama, čemu posvećujete najviše pažnje?

•    U Karika smo pisali o temama koje su se doticale mladih, problema s kojim su se susretali, iskustava tipa putovanja, seminara i slično, te aktivnosti nevladinog sektora. Pisalo se o aktualnim temama onoliko koliko nam je to omogućavalo periodično izlaženje časopisa (svaka dva – tri mjeseca). Pri uređivanju smo nastojali primjenjivati demokratski pristup, te je o izboru pristiglih tekstova odlučivala čitava redakcija. Ne može se govoriti o nekoj konkretnoj temi kojoj smo posvetili najviše pažnje jer dobivamo tekstove od aktivista s temama koje oni sami izaberu i obrade kao relevantne, čime im dozvoljavamo da oblikuju časopis prema vlastitim željama i potrebama.

Spomenula si da će časopis doživjeti određene transformacije. Mozes li nam više reći o tome?

•    Dosad su Karike izlazile uz dnevne novine Oslobođenje, no uvidjeli smo da se na taj način zakidaju aktivisti iz Republike Srpske, gdje se Oslobođenje teško može pronaći. Ubuduće će Karike izlaziti samostalno, te će se dijeliti po školama i fakultetima. Bitna promjena je i to da će biti dostupne i u on-line izdanju, kojem je cilj doprijeti do što većeg broja čitatelja, i potaknuti ih na eventualnu suradnju i omladinski aktivizam.

Da li ce vaše on line izdanje razlikovati od vašeg printanog?

•    On-line izdanje Karika će biti potpuno isto kao i printano izdanje. Zasad nemamo namjeru osnovati portal zbog nedostatka financijskih sredstava. U sljedećim godinama će se to vjerojatno pokazati kao najrealniji način egzistiranja Karika, što će zahtijevati i značajniji broj aktivista i stalnih suradnika. Dosad nijedan medij nije izumro nastankom novog, tako da se nadam da će Karike zadržati svoj ''papirnati'' oblik jer je neprocjenjivo držati vlastiti rad u rukama.
Zelimo vam srecu sa Karikama.

•    Hvala na lijepim željama i na prilici da se predstavimo. Htjela bih ohrabriti mlade da nam se priključe ako žele biti aktivisti ili pisati za Karike. Mislim da naša asocijacija nudi savršen omjer učenja, rada i zabave, tu možete upoznati nove ljude i stvoriti prijateljstva i suradnje za cijeli život. Ako je to nešto što vas zanima, više informacija možete dobiti na ovoj adresi: [email protected] ili na našoj Facebook stranici: onaubih. Tim putem možete zatražiti pristupne listove za fizička i pravna lica, čijim ispunjavanjem postajete punopravni član Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini.


Unaprijed se radujemo svima onima koji će ovim putem doći u našu asocijaciju.