<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza učinkovitosti vlasti u prvih 100 dana vlade za oblast kulture

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH uradilo je analizu učinkovitosti vlasti u prvih 100 dana vlade za oblast kultute (teatar i film)

02. juli 2015, 12:00

Udruženje rediteljica i reditelja u BIH upućuje saopštenje  za javnost povodom prvih 100 dana rada novoizabranih vlasti na svim nivoima u oblasti kulture.  

Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini (URiRuBIH) na samom početku mandata nove vlasti dostavilo je svoje zahtjeve i sugestije, te obavilo sastanke sa kantonalnim, federalnim i državnim premijerima i(li) ministrima kulture (s obzirom na činjenicu da je u trenutku osnivanja Udruženja budžet Republike Srpske već bio usvojen,  sastanak s vlastima RS je planiran naknadno).

Ovo su rezultati rada vlasti, u odnosu na njihove zahtjeve -  nakon 100 dana :

DRŽAVNI NIVO

Politički akteri na državnom nivou, a posebno gosp. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća Ministara, pokazali su razumijevanje važnosti kulture za Bosnu i Hercegovinu i budžet za kulturne projekte u Ministarstvu civilnih poslova, koji je u prethodnom periodu bio drastično umanjen, djelomično vratili na nivo sredstava od prije četiri godine.

Na ovaj način dobili smo pozitivnu poruku da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pokušava uskladiti državni doprinos kulturi sa standardima Evropske unije. Kulturnim radnicima BIH omogućeno je partnersko učešće u projektima Kreativne Evrope,  te smo pred rješenjem problema stvaranja legitimnog organizacijskog i informacijskog deska tog kulturnog programa za BiH. Očekujemo da se do kraja godine usvoje svi zahtjevi URiRuBIH, koji će imati dugotrajne pozitivne posljedice za kulturu BIH i sve građane i građanke BIH.

FEDERALNI NIVO

Premijeru FBiH prezentirani su dosadašnji uspjesi bosanskohercegovačkog filma i teatra, potencijali  i  naše vizije razvoja za naredni period. Objasnili smo da kultura nije luksuz nego jedna od temeljnih potreba čovjeka i društva, da kultura doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju, kreira radna mjesta i privredni rast, potiče inovativnost i kreativno razmišljanje i u drugim sektorima.

Premijer Novalić shvatio je ekonomski potencijal razvoja filmske umjetnosti i industrije, kao i činjenicu da nedostatak strategije u toj oblasti šteti FBiH (npr. samo za tri mjeseca Republika Hrvatska je zaradila 43 miliona EUR kroz filmske servise). On je film, odnosno JP Filmski centar Sarajevo, kao potencijalni generator razvoja, uvrstio među strateška preduzeća za razvoj BIH, što govori da je Vlada spremna za ozbiljan rad. Ono što nas brine je trenutno stanje u FBiH :

Sa gosp. Zorom Dujmović, ministricom za kulturu i sport FBiH za 100 dana nismo uspjeli organizirati čak ni sastanak, a nije ga uspio obezbijediti ni Premijer Vlade FBiH.  Ministrica za kulturu i Vlada FBiH nisu raspisali redovne konkurse za domaće i međunarodne kulturne projekte ni konkurse kulturnih fondacija,  iako smo već na polovini ove godine. Time su ugrozili ogroman broj kulturnih projekata (film, teatar, likovna umjetnost), domaće i međunarodne aktivnosti naših kulturnih  insititucija, organizacija i autora. Ukoliko se ovo ne promjeni načinjena šteta biće veća od kompletnog iznosa budžeta za kulturu. Ovakav rad je neprofesionalan, nerazuman i na štetu građana i građanki BIH.

REPUBLIKA SRPSKA

U Republici Srpskoj je, nakon četiri "sušne" godine, u budžet za 2015. godinu vraćena stavka "Sredstva za razvoj filma" u minimalnom iznosu, nedovoljnom da se snimi i jedan film. No, konkurs do danas nije objavljen, ali je u međuvremenu diskrecionim pravom ministra prosvjete i kulture RS i odlukom Vlade RS u istom iznosu finansiran film u Crnoj Gori.

Na ovaj način građani RS-a su oštećeni jer umjesto da se od tog novca zaposle, sredstava su otišle građanima druge države. Ostale stavke za finansiranje kulture se nisu mijenjale u odnosu na prethodne godine i nedovoljne su za finansiranje osnovnih potreba kulturne zajednice. Iako je još 2010. godine Ministarstvo prosvjete i kulture RS usvojilo dokument "Strategija razvoja kulture", vrlo malo se radi po ovom planu, i uglavnom se zadržava status quo.

KANTONI


U nekim kantonima Federacije BiH za sto dana vlade još nisu formirane (Hercegovačko – neretvanjski kanton) pa su budžeti i stavke za kulturu donijeti bez mogućnosti uticaja javnosti i našeg Udruženja. (Iskustvo prethodnih godina je zabrinjavajuće. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu budżet za kulturu bio je nula, kao i  komunikacija sa kulturnim radnicima. U  Zapadnohercegovačkom i drugim kantonima sredstva za kulturu su minimalna a jednaku vrijednost ima amaterski i profesionalni rad, što je siguran put za provincijalizaciju a ne razvoj kantona.

Vlasti Tuzlansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona pokazale su pozitivne inicijative suradnje s kulturnim radnicima u oblasti priprema strategija razvoja kulture na svom području, što URiRuBIH pozdravlja kao dobru praksu, iako nije bilo neposredno uključeno u te aktivnosti.

Što se tiče Kantona Sarajevo, URiRuBIH je svoje zahtjeve iznijelo na sastanku sa ministrom Rešidatom, ali do sada niti jedan od dvanaest zahtjeva nije usvojen. Za 100 dana rada, Vlada Kantona nije povukla niti jedan konstruktivan strateški potez u oblasti kulture.

URiRuBIH će nastaviti komunikaciju sa svim nivoima vlasti bez obzira na naše različite političke opcije -  ujedinjeni smo u zajedničkim zahtjevima za visoki kvalitet i profesionalne standarde naše struke. Smatramo da samo tako za građane i građanke ove zemlje, svoju publiku, kreiramo zdravo, profesionalno i ozbiljno društvo.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH

Jasmila Žbanić, predsjednica
Aida Begić
Sabrina Begović-Ćorić
Benjamin Dizdarević
Nenad Dizdarević
Mirna Dizdarević
Alen Drljević
Jasmin Duraković
Zulfikar Filandra
Nermin Hamzagić
Ahmed Imamović
Elma Islamović
Nedim Karalić
Faruk Lončarević
Bojana Jelovac
Zdenko Jurilj
Nejra Latić-Hulusić
Timur Makarević
Dino Mustafić
Tanja Miletić Oručević
Haris Pašović
Selma Spahić
Faruk Šabanović
Srđan Šarenac
Danis Tanović
Gorčin Zec
Pjer Žalica