<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srebrenica ujedinjuje: Spremni smo da osjećamo bol onih koji nisu pripadnici našeg naroda

Predstavnici 18 bosanskohercegovačkih općina juče su posjetili galeriju Tarika Samaraha 11/07/95 u Sarajevu.

02. juli 2015, 12:00

Predstavnici iz Bratunca, Glamoča, Prijedora, Bosanske Krupe, Sokoca, Teočaka, Kladnja, Vlasenice, Novog Grada, Gradačca, Doboja, Mostara i Gornjeg Vakufa-Uskoplja našli su se na jednom mjestu posvećenom sjećanju na najveći zločin u novijoj historiji Evrope – genocid u Srebrenici.

Ova posjeta, organizirana u okviru USAID-ovog projekta PRO Budućnost, simbolično je nazvana „Trebamo znati“ i posvećena je obilježavanju 20 godišnjice genocida.

Majda Behrem – Stojanov, direktorica projekta PRO Budućnost, podsjetila je da ova važna aktivnost ima za cilj jačanje povjerenja, razumijevanja i pojedinačne odgovornosti svih nas.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba



"Kompletan projekat je najvećim dijelom posvećen tome da građani BiH prihvate postojanje drugačijih političkih i historijskih narativa. Tako i ovaj današnji događaj pokazuje da smo svi, bez obtira na naciju i mjesto odakle dolazimo, spremni da osjećamo bol i tragediju onih koji su najviše propatili, a koji nisu nephodno pripadnici našeg naroda. Mi moramo demonstrirati da smo u mogućnosti da pokrenemo pozitivne društvene promjene zarad budućnosti naše djece", rekla je Behrem – Stojanov.

Predstavnica Udruženja građana "Tolerancijom protiv različitosti" iz Doboja Snežana Šešlija istakla je bitnost upoznavanja ljudi različitih gledišta.

"Nama je važno da upoznamo jedni druge i bitno nam je da teme koje političarima nisu bitne – odnos građana prema građanima – postanu dio jedne priče koja na kraju mora dati jedan rezultat. Mi želimo jedni drugima ispričati svoje stavove koji su možda različiti, ali želimo i da pronađemo ono šta je slično u istim tim stavovima. Srebrenica je za nas jedna stravičan događaj o kome treba razgovarati, a oprečne stavove treba staviti na stol i vidjeti šta je to suprotno, a šta ne. Ono što je meni najbitnije jeste da su svi članovi naše organizacije svjesni da se tamo desio stravičan zločin", zaključila je Šešlija.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba



Posjetom predstavnika različitih općina Galerijidemonstrirana je posvećenost prihvaćanju onog što se dogodilo drugima i suosjećanje prema onima koji su najviše stradali, zagovarajući promjene u pravcu mira i nenasilja.

Nakon posjete Galeriji, predstavnici bosanskohercegovačkih općina prisustvovali su predavanju u Historijskom muzeju BiH.

Izvor teksta i fotografija portal Klix.ba