<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto milioni djevojčica strahuju od dolaska ljeta?

Većina djece je srećna kada dođe ljeto jer tada školu zamjenjuje dugačak raspust. Međutim, ne raduju se baš sva djeca ovom godišnjem dobu. Naročito ne djevojčice u Egiptu.

02. juli 2015, 12:00

Nadolazeći ljetnji dani ovim djevojčicama ne predstavljaju nikakvu radost. Upravo suprotno, početak ljeta za njih je ujedno i početak sezone sakaćenja genitalija, tzv. ženskog obrezivanja.

Mona Mohamed imala je samo deset godina kad je podvrgnuta obrezivanju.

“Bila sam prestravljena. Zavezali su me, majka i baka su bile uz mene”, kaže Mona, koju su članovi porodice držali na podu dok joj je doktor davao anesteziju. Seća se samo da su joj dali žvaku prije nego što je utonula u san. Tek kad se probudila shvatila je da je osakaćena.

Ovakve priče nisu rijetkost u Egiptu. Obrezivanje djevojčica je svojevrstan obred zrelosti još od doba faraona. Više od 125 miliona žena i djevojčica u svijetu danas je obrezano. 25 odsto njih živi u Egiptu, što je najviše od svih zemalja.

Većinu djevojčica obrezuju u starosti od 9 i 12 godina i to za vrijeme ljetnjih praznika, uglavnom u njihovim vlastitim kućama.

Mona je imala sreće što joj je obrezivanje izveo ljekar, jer mnoge djevojke obrezuju tradicionalne babice nesterilizovanim žiletima.

Žensko obrezivanje u Egiptu je zakonom zabranjeno od 2008. godine, ali praksa je i dalje ustaljena u tradicionalnim zajednicama u kojima se ono smatra “pročišćavanjem” žene i pripremom za brak.