<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako u francuskoj studenti studiraju?

<p>Zauvijek ću se sjećati dana kad sam upoznala Baraka Obamu. To je bio srećan splet okolnosti, jer me je prijatelj zamolio da izvještavam sa njim za američki kanal NBC tokom Nato kongresa u ljeto 2009. godine.</p> <p> </p>

14. april 2011, 12:00

Fanny Holveck (25), upravo je završila CUEJ (Centre universitaire d'enseignement du journalisme), odnosno Master studij Novinarstva na Univerzitetu u Strazburgu, Francuska.

Njene studije su trajale dvije godine, a ona ih doživljava ovako: "Teško je opisati tipičan dan na Univerzitetu, jer to nije bila 'klasična škola'. Svaki dan je bio drugačiji, kao što su sami dani novinara. Ali generalno dolazili smo svaki dan u 9 sati ujutro. Mnogi su kasnili, ali ovo nije bio problem, jer su i profesori  stizali kasnije. Puno vremena smo provodili razgovarajući i raspravljajući uz kafu. Zapravo, da budem iskrena mi nismo imali prave profesore, imali smo časove sa pravim novinarima koji bi nam dolazili sedmično. Takođe smo puno radili na televiziji i u novinama. Predavanja su počinjala teorijom, koja bi trajala tek nekih 3 do 4 sata, da bismo poslije toga izaši na teren da radimo praktično. Popodne bismo pokazali šta smo uradili i onda smo o tome razgovarali"

Na pitanje šta zapravo voli na svom sudijskom programu, Fanny bez dvoumljenja kaže: "Ovo je bilo potpuno drugačije od mojih prijašnjih studija. Bilo je izuzetno blisko stvarnom novinarstvu,  učili smo kako da budemo novinari, voditelji, radili smo sjajne tekstove, naprimjer o Evropskom Parlamentu,  bili smo radio voditelji, upoznavali smo hiljade ljudi. Kad bih naveče stigla kući, imala sam hiljadu stvari da ispričam."

Ponekad joj je bilo i naporno, jer su studije bile iscrpljujuće i zahtijevale su potpunu posvećenost i predanost radi. Željela je nekad i “normalan” život i da malo češće viđa prijatelje ali svoj izbor nikad nije požalila. "Zauvijek ću se sjećati dana kad sam upoznala Baraka Obamu. To je bio srećan splet okolnosti, jer me je prijatelj zamolio da izvještavam sa njim za američki kanal NBC tokom Nato kongresa u ljeto 2009.godine. Imala sam priliku da proživim dva nevjerovatna dana, da vidim Baraka Obamu i ne samo to: otkrila sam kako funkcioniše čitav sistem i to je bilo suludo."

Pored svih ovih mogućnosti i ovakovog neposrednog načina školovanja, Fanny kaže da je glavna stvar koju je naučila, jested a ostane skromna.

"Previše novinara se ponašaju kao zvijezde i to je upravo suprotnost našem poslu. Pravi novinar mora da sluša i razumije svog sagovornika."