<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako će umreti svemir?

Novi model svemira ukazuje da se univerzum širi i da će tkanje prostor-vremena u jednom trenutku morati da se „pocijepa“.

03. juli 2015, 12:00

Naučnici su zaključili da će univerzum kakav poznajemo okončati svoje postojanje u „velikom stilu“ – cijepanjem.


Novi teorijski model sugeriše da se univerzum širi i da će se sve u njemu u jednom trenutku rascijepiti. Ipak, nema mjesta panici jer predviđaju da će se to dogoditi za oko 22 milijarde godina. 

Dr Marčelo Diskonzi, matematičar koji radi na Vanderbilt univerzitetu u Tenesiju kaže: „Ideja Velikog cijepanja je da će se sve, pa i gradivni elementi materije, rascijepiti u jednom trenutku“. 

Naučnici imaju više dokaza nego ikad da je svemir nastao Velikm praskom prije oko 13,8 milijardi godina, ali je naša kosmička sudbina i dalje predmet debate. 

„Jedino što sa sigurnošću možemo tvrditi je da se svemir širi i da se taj proces ubrzava“, kaže Diskonzi. 

Da li će se širenje svemira i dalje ubrzavati, ili će postepeno usporavati zavisi od pobjednika „gladijatorske“ borbe dvije suprotne kosmičke sile. 

„Imate takmičenje između tamne energije koja pokušava da proširi univerzum i gravitacije, koja teži tome d ga ponovo vrati u jednu tačku“, kaže Diskonzi. 

U scenariju u kom gravitacija odnosi pobjedu, širenje će se postepeno usporavati, a zatim će svemir početi da se skuplja. Međutim, naučnici sve više vjeruju i u teoriju Velikog zamrzavanja, prema kojoj će se svemir širiti sve dok ne potroši sve zalihe gasa za stvaranje novih zvijezda. Na posljetku će se ohladiti do tačke u kojoj gubi svako značenje, budući da se u njemu ništa neće odvijati. 

Posljednji rad ukazuje da se krećemo ka manje „dosadnoj“ završinici i predviđa da će tamna energija odnijeti pobjedu u bici sa gravitacijom. 

Izveštaj je objavljen u stručnom časopisu Physical Review D.