<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bajden dao punu podršku iračkim naporima u borbi protiv ID

VAŠINGTON

Američki potpredsjednik Džozef Bajden izrazio je danas podršku iračkim naporima da mobilišu lokalne plemenske borce u borbi protiv ekstremista Islamske države (ID), saopštila je Bijela kuća.

03. juli 2015, 12:00

"Potpredsjednik je pozdravio nedavni uspjeh (Iraka) na bojnom polju od strane iračkih boraca i doprinosa američkih vojnih savjetnika u tom nastojanju", navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je navela da se Bajden sastao sa iračkim premijerom Haidar al Abadijem dajući podršku Iračanima u mobilizaciji lokalnih plemenskih boraca u borbi protiv ekstremista ID, prenijela je agencija Rojters.

Bajden je ranije ove godine obećao punu podršku SAD-a naporima Iračana da oslobodi svoju teritoriju od ID, uključujući obuku i opremu koju je upitio Vašington za rješavanje prijetnje ID.

Američka vojska u Iraku sada ima 3.040 američkog osoblja, uključujući 2.240 za pružanje podrške iračkim snagama bezbjednosti kroz logistiku, obuku, savjetovanje i druge aktivnosti misije za podršku.

Oko 800 od ukupnog broja američkog osoblja su u Iraku radi zaštite američkog osoblja i objekata, navela je američka Centralna komanda.