<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH: Zemlja napuštenih životinja

<p>Hiljade napuštenih pasa i mačaka na ulicama Bosne i Hercegovine svakodnevno je izloženo različitim oblicima zlostavljanja, patnjama, gladi, žeđi i bolestima. Nasilje u BiH se dešava svakodnevno. Životinje se muče, zlostavljaju, siluju od strane izopačenih pojedinaca, huškaju jedni na druge. Nezakonite borbe pasa se nesmetano organizuju.</p>

14. april 2011, 12:00

Dvije godine je prošlo od stupanja Zakona na snagu, u Sarajevu i Mostaru još uvijek nema nijednog skloništa za životinje.

Sva briga za životinje prešla je na bh. vlasti. Dakle, Bosna i Hercegovina na sebi svojstven način, prednjači - na sve načine se trudi da po njenim ulicama bude što više napuštenih i nezbrinutih životinja, riječi su Dragana Mijića, predsjednika Udruženja za zaštitu životinja, NOA iz Banje Luke.

Mario Soldo, uzgajivač pasa iz Mostara je zgrožen ovakvom situacijom u BiH. Da se skupljalo po jednu ciglu u zadnjh par godina mogao se napraviti po jedan kvalitetan azil za pse u svakoj županiji, riječi su Solde.

Hiljade napuštenih pasa i mačaka na ulicama Bosne i Hercegovine svakodnevno je izloženo različitim oblicima zlostavljanja, patnjama, gladi, žeđi i bolestima. Nasilje u BiH se dešava svakodnevno. Životinje se muče, zlostavljaju, siluju od strane izopačenih pojedinaca, huškaju jedni na druge. Nezakonite borbe pasa se nesmetano organizuju.

Svjedočili smo paljenju mačke u Livnu, huškanju pitbula na psa lutalicu u Sarajevu, bacanju štenaca u rijeku u Bugojnu, paljenju psa u Zenici i pokušaju klanja na živo. Svi ovi slučajevi oslikavaju stanje bh društva, stanje svijesti, ukorjenjivanje patoliških formi ponašanja, kaže Jasna Fetahović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja “Život” iz Sarajeva.

Današnji odnos šire društvene zajednice prema problemu napuštenih životinja može se definisati kao odnos nerazumijevanja, riječi su Aldina Pašića, predsjednika Udruženja za zaštitu životinja “AV-MAU” iz Sarajeva. Način na koji se jedno društvo odnosi prema životinjama je uvijek i svugdje pokazatelj civiliziranosti i humanosti, kaže Pašić.
Mahatma Gandi ističe da se veličina naroda i njegovog moralnog napretka mjeri po načinu na koji se odnosi prema životinjama.

Udruženja koja brinu o zaštiti životinja "Av-Mau", "Av-Lijaneri", "Život", "Prijatelji životinja u BiH", "SOS Sarajevo" i "Help Animals" oglasila su se povodom druge godine od stupanja zakona na snagu. Udruženja pozivaju građane da zajedno vrše pritisak na nadležne kako bi se osigurala hitna i što bolja provedba zakona.